Svet
16 ogledov

Čilski rudarji rešeni ta vikend

Žurnal24 main
Čilski rudarji bodo morda že ta teden rešeni, se glasi najnovejša novica. Družine že pripravljajo slavje, medijski strokovnjak pa uči rudarje, kako se spopasti s pozornostjo, ki je bodo deležni.

Le še 160 metrov in reševalci bodo dosegli rudarje, pravi vodja reševanja Pedro Buttazzoni. To naj bi trajalo še od 3 do 4 dni, rudarji pa naj bi bili rešeni konec tedna.

Reševalci so se namreč odločili, da ko prodrejo do rudarjev, ne bodo učvrstili sten predora, ker to ni potrebno, ampak bodo takoj spustili kapsulo, s pomočjo katere bodo na plan potegnili vsakega rudarja posebej. Za vsakega bodo potrebovali približno eno uro. Še preden bodo prvič spustili kapsulo, se bodo k rudarjem spustili komandosi, ki bodo preverili, ali je vse nared za dvig, in nato pomagali rudarjem zlesti v kapsulo.

"Upam, da jih bomo rešili, preden bom odšel v Evropo. Želim deliti ta trenutek z rudarji," pravi čilski predsednik Sebastian Pinera.

Pozornost javnosti
Ker so rudarji že od 5. avgusta, ko so ostali ujeti pod zemljo, v središču pozornosti svetovne javnosti, jim je vlada celo pripeljala medijskega trenerja, poroča BBC. Ta jim iz površja v globino sporoča, kako naj se vedejo in govorijo, ko jih bodo obsijale kamere in bliskavice fotoaparatov ter novinarji zasuli z vprašanji.

Najbolj nestrpne pa so vsekakor družine rudarjev, ki že pripravljajo slovesnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.