Svet
35 ogledov

Ciper gre v franže

plaža, Ciper Shutterstock
Ciper je na robu. Če v prihodnjih dneh ne uspe dobiti posojil, bo postal insolventen.

Ciper bo v prihodnjih dneh, če ne bo uspel pridobiti potrebnih posojil, postal insolventen, je v okviru današnjega zasedanja parlamentarnega odbora za finančne in proračunske zadeve opozoril sekretar na ciprskem finančnem ministrstvu Kristos Patsalides.

Ciprska vlada je omenjena polavtonomna organa zaprosila za posojili, ki bi državi pomagali pokriti stroške, večinoma vezane na izplačilo 12. in 13. plače v javnem sektorju, poroča ciprska tiskovna agencija CNA.

V agenciji, odgovorni za nadzor in pregled nad pristanišči in pristaniškimi objekti, CPA, so se že odločili, da vladi priskočijo na pomoč s kreditom v višini 38 milijonov evrov, po potrebi pa so ji pripravljeni zagotoviti še 12 milijonov evrov. Nacionalni telekomunikacijski ponudnik Cyta bo medtem vladi posodil 100 milijonov evrov, ki jih bo vzel v pokojninskem skladu zaposlenih. To je že močno razburilo zaposlene v tej organizaciji.

Ciprska vlada do konca leta potrebuje 420 milijonov evrov, od drugih notranjih virov pa je doslej pridobila 170 milijonov evrov. Luknja tako znaša 250 milijonov evrov.


Komentarjev 8
  • puelasedulaest 14:22 16.marec 2013.

    Jankovići bodo morali plačati Cipru večji davek!! Slovenija pa jih mora hraniti.

  • McClain 09:47 27.december 2012.

    ja a Jurcek ni dol nakazal al kaj? to bi jih reslo za en cajt.

  • tomi 16:03 19.december 2012.

    Sem parazit, ki dela že 22 let v državni upravi, pa trinajste plače še nisem videl . Tudi v letih, ko je bila gospodarska rast (napihnjeno) velika - baje 7%, ni bilo nikakršnih možnosti za kako božičnico ali 13,. plačo. ...prikaži več Torej, dajmo Cipru pomoč, da si bodo lahko izplačali 13.plačo. Verjetno si jo res zaslužijo.