Svet
63 ogledov

Ciper in EU v šali o Judu in SZ

Slavoj Žižek Žurnal24 main
"Ciprska kriza ni vihar v skodelici čaja, temveč simptom tega, kar je narobe v celotnem sistemu EU," piše filozof Slavoj Žižek in dodaja, da je rešitev v radikalni spremembi celotnega bančnega sistema.

Znan filozof Slavoj Žižek v zadnjem komentarju za Guardian trdi, da Ciper ne bo mogel odplačati svojega dolga, kakor tudi Evropska unija ne more "metati" svojega denarja, tako da bi ga privarčevala. Meni, da bi bila rešitev radikalna sprememba v bančnem sistemu.

Da bi razložil, kaj s tem misli, uporabi šalo iz zadnjega desetletja Sovjetske zveze o Rabinoviću, Judu, ki je želel emigrirati. Birokrat v uradu za emigracije ga vpraša, zakaj bi rad odšel, in Rabinović mu odvrne: "Dva razloga sta. Prvi je strah, da bodo komunisti izgubili oblast in bodo na oblast prišli oni, ki bodo za vse komunistične zločine krivili nas, Jude. Potem bodo spet pogromi." Birokrat ga prekine in mu pravi, da je to "nesmisel, ker se v SZ nič ne more spremeniti, saj je oblast komunistov večna". "Da," mu odgovarja Rabinović, "to je moj drugi razlog", o odgovoru Rabinovića piše Žižek ter dodaja, da bi si lahko sličen pogovor zamislili med finančnimi administratorji EU in "ciprskim Rabinovićem".

"Obstajata dva razloga za današnjo paniko pri nas. Prvi je, da se bojimo, kako nas bo EU enostavno zapustila in dopustila, da propade ekonomija, bi rekel ciprski Rabinović," piše Žižek. Birokrat EU bi odvrnil, da v to ne verjame in da jih ne bodo zapustili. "Nadzorovali vas bomo in vam svetovali, kaj je treba storiti," bi dejal birokrat, na kar bi mu Rabinović odgovoril, da je to drugi razlog.

Cona za outsourcing in turizem

Žižek trdi, da je problem in paradoks v tem, da Ciper ne more gospodarsko rasti brez EU, a tudi ne z njo. Kot pravi, se nam "na horizontu kažejo obrisi razdeljene Evrope, v kateri bo cona s "slabo plačano delovno silo, brez varnosti in socialne države", primerna za "outsourcing in turizem". Ciper po definiciji ne more odplačati svojih dolgov, dokler Nemčija in EU ne pristaneta na to, da bosta preprosto zavrgli del svojega denarja, da bi zakrpala ciprsko finančno luknjo, piše Žižek in dodaja, da je nekaj narobe v celotnem sistemu, v katerem lahko nenadzorovane špekulacije bank izzovejo bankrot celotne države.

"Ciprska kriza ni nevihta v skodelici čaja, temveč simptom tega, kar je narobe v celem sistemu EU," piše Žižek in dodaja, da je rešitev v "radikalni spremembi celotnega bančnega sistema". Lekcija iz leta 2008 je po njegovi oceni jasna. Ves finančni sistem in celotne transakcije, od osebnih depozitov do pokojninskih skladov, bi bilo treba postaviti pod nadzor družbe in uravnati. "To morda zveni utopično, a prava utopija je, da bomo nekako preživeli le s kozmetičnimi popravki."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.