Svet
10 ogledov

Ciper: Komisija nad sporne odpise kreditov

Ciper, banka, bankomat, denar, dvig Reuters
Začasna komisija, ki jo je oblikoval ciprski parlament, bo naslednji teden preiskala več milijonov evrov vredna posojila.

Ciprski parlament je oblikoval posebno komisijo, ki bo naslednji teden preiskala več milijonov evrov vredna posojila politikom in drugim osebam, ki sta jih predvsem največji ciprski banki domnevno odpisali. Seznam domnevno odpisanih kreditov se osredotoča na dejavnosti Bank of Cyprus in banke Laiki, ki sta v središču finančnih težav Cipra.

Marios Mavrides, poslanec konservativne stranke Disy ciprskega predsednika Nikosa Anastasiadesa, je danes povedal, da bo začasna komisija preverila ta "privilegirana posojila". Poleg dveh največjih bank pa bo komisija pregledala tudi aktivnosti banke Hellenic.

Mnogi zanikali odpis kredita

Seznam spornih odpisov posojil je že javno objavil grški časopis Etnos, nekateri posamezniki na tem seznamu pa so že zanikali kakršnekoli kršitve ter zagrozili s pravnimi posledicami.

Med drugim je poslanec stranke Didy, Prodromos Prodromu, ki se je znašel na tem seznamu, zatrdil, da mu nikoli niso odpisali kredita. Poudaril je, da je šlo v njegov primeru za ponarejanje v zvezi z njegovim bančnim računom in da so krivca že obsodili.

Poslanka stranke Diko, Atena Kiriakidu, pa je sporočila, da sama ni bila imenovana, a da sta se na seznamu znašla njen nekdanji soprog in brat. Pri tem je zatrdila, da ta nista pridobila privilegiranih posojil in je poročila označila za "škandalozna".

Nekdanji župan mesta Larnaka Andreas Mojzeos je zagrozil s pravnimi postopki proti Etnosu. "Zame je jasno, da gre za zaroto, ki ne bo ostala neopazna," je zatrdil Mojzeos.

Banke po dveh tednih znova odprte

Na Cipru so v četrtek po skoraj dveh tednih ponovno odprle banke, ki so bile zaprte v času pogajanj Cipra z mednarodnimi posojilodajalci, da bi se tako preprečil beg kapitala. V zameno za finančno pomoč bodo na Cipru zaprli Laiki, njene zavarovane vloga pa bodo prenesli na Bank of Cyprus, kjer pa vlagateljem z vlogami nad 100.000 evri grozi izguba do 60 odstotkov denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.