Svet
11 ogledov

Ciper: Rešitev predsednik vidi v igralnicah

ciper EPA
Ciprski predsednik vidi rešitev iz krize v državi z odprtjem igralnice.

Ciper v času hudih finančnih težav mrzlično išče rešitev iz krize. Ciprski predsednik Nikos Anastasiades je tako napovedal odprtje igralnice, čemur je doslej ostro nasprotovala vplivna ciprska Pravoslavna cerkev. Anastasiades pa takšne načrte zagovarja s tem, da se mora ciprsko gospodarstvo nujno okrepiti.

Igralnice imajo za zdaj na Cipru le na turškem delu otoka. Številni turisti in ciprski domačini odhajajo zato preizkušat srečo v igralnice na severu otoka.

Anastasiades ravno v odpiranju igralnic vidi novo priložnost za državo. Poleg tega pa je ciprski predsednik predlagal, da bi bila v prihodnje podjetja, ki bi ponovno investirala na Cipru, oproščena davka na dobiček.

Varčevalci ob 60 odstotkov vlog?

Varčevalci propadlih ciprskih bank, katerih vloge presegajo 100.000 evrov, bi lahko izgubili kar do 60 odstotkov svojih vlog, kar je precej več od prvotnih ocen. Predstavnik banke Bank of Cyprus Mario Skandalis je v soboto na vprašanje, ali bi lahko delež, ki ga bodo izgubili veliki varčevalci, dosegel 60 odstotkov, odgovoril, da "obstaja možnost za to, vendar ne zelo velika".

Varčevalcem te banke bodo v skladu s sprejetim načrtom najmanj 37,5 odstotka tistega dela njihovih vlog, ki presega 100.000 evrov, pretvorili v delnice banke, dodatnih 22,5 odstotka pa jim bodo zamrznili, dokler ciprske oblasti ne bodo prepričane, da so izpolnjeni pogoji, pod katerimi bo Nikozija dobila mednarodno finančno pomoč, je sporočila ciprska centralna banka.

Kot je pojasnil finančni minister Mihalis Saris, so po prvotni oceni, da bo treba 37,5 odstotka sredstev pretvoriti v delnice, "na stran dali še 22,5 odstotka, da bi bili povsem prepričani, potem ko so bili opravljeni vsi potrebni izračuni o potrebnem kapitalu".

Centralna banka je pojasnila, da bodo končno odločitev o tem, kolikšen delež sredstev bo potreben, sprejeli "najkasneje 90 dni po koncu valuacije", preostanek sredstev z računov pa bodo vrnili varčevalcem.

Minister Saris je še napovedal, da bodo britansko, romunsko, rusko, srbsko in ukrajinsko podružnico druge propadle ciprske banke, Laiki, prodali.

Potem ko so po skoraj dveh tednih v četrtek odprli banke, na Cipru še vedno veljajo strogi ukrepi, po katerih posameznik dnevno ne more dvigniti več kot 300 evrov, iz države pa je prepovedano odnesti več kot 1000 evrov gotovine.

Zaradi praznikov bodo sicer danes in v ponedeljek ciprske banke zaprte.

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 21:06 31.marec 2013.

    Ooo, ker norec brihten ! Ne ve, da imajo bogatejši ljudje vse manj denarja tudi za v igralnice, ker večini tudi za preživetje zmanjkuje , ... tako, da vse takele "rešitve" Nebodo zmogle zaustaviti Naraščajoče Krize Človeštva !