Svet
11 ogledov

Ciprasu postavili ultimat

Aleksis Cipras EPA
Vrh območja evra je dal grškemu premierju dva dni časa, da predstavi sprejemljiv predlog reform, v nasprotnem primeru državo čaka izstop iz območja evra.

Grčija bo "kredibilne" načrte reform, ki jih je pripravljena izvesti v zameno za novo finančno pomoč in na katere nestrpno čakajo druge članice evrskega območja, predstavila ta četrtek. To je danes ob koncu večurne in vroče razprave o Grčiji na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta obljubil grški premier Aleksis Cipras.

Članice območja evra so pred torkovimi kriznimi sestanki jasno povedale, da od Grčije pričakujejo nove, verodostojne predloge za pot naprej, a ne novi grški finančni minister Evklid Cakalotos ne premier Cipras jih nista prinesla. Kljub temu so dali Grčiji še eno, tokrat predvidoma res zadnjo priložnost.

Načrt B je vedno bolj realna možnost

"Človek ne ve, kaj naj si v tem hipu misli," je stanje v grški krizi ob prihodu na vrh povzel slovenski premier Cerar. A kljub skoraj že tragikomičnim zapletom in agoniji je treba položaj obravnavati skrajno resno, v duhu solidarnosti in iskanja rešitev, je izpostavil.

"To je že skorajda agonija. Načrt B, tudi grexit, je vedno bolj realna možnost. Še vedno verjamem tudi v kakšno drugo, a verjetnost konstruktivne rešitve je izjemno majhna, odvisna je od volje grške vlade, da končno stori kaj resnega, ne da samo zavaja in manipulira z vsemi nami," je bil oster.

Po vrhu pa je slovenski premier povedal, da je bila razprava zelo dinamična, vsebinska in ostra ter da je bil Cipras deležen številnih kritik zaradi nepričakovanega referenduma in odhoda s pogajanj, kar ni evropska praksa.

Usodna bo nedelja

Zdaj tečejo zadnji dnevi do odločitve, Cipras mora najpozneje do četrtka pripraviti seznam podrobnih in prepričljivih reform, ki bo pokazal resne namene grške vlade, sam ga je obljubil že za danes, je povedal slovenski premier.

Predsednik grške vlade Cipras pa je po vrhu poudaril, da se njegova država trudi končati dolžniško krizo, ki ogroža njeno članstvo v območju evra. "Grška stran nadaljuje prizadevanja z mandatom ljudstva kot orožjem ter z željo po vzdržnem dogovoru, ki bo končal to zgodbo in zagotovil izhod iz krize," je dejal.

Zaupanja v grškega premierja po Cerarjevih besedah sicer še vedno ni, je pa upanje, da bo tokrat res izpolnil svoje obljube, obenem pa se vsi bojijo, da so lahko že jutri znova soočeni s kakšno presenetljivo grško potezo.

V soboto je predviden nov krizni sestanek finančnih ministrov držav v območju evra, v nedeljo pa vrh celotne EU.

Komentarjev 8
  • Ferluci 12:59 08.julij 2015.

    "Zaupanja v grškega premierja po Cerarjevih besedah sicer še vedno ni, je pa upanje, da bo tokrat res izpolnil svoje obljube..." Ne me basat, levak izpolnil obljubo? Ta je pa močna!

  • patrijarh 11:19 08.julij 2015.

    Bo to naš Lukofakis rešil,nč bat.

  • mirko 11:17 08.julij 2015.

    Niti razni Hanžeki, Meseci, Ciprasi, . . ., do sedaj niso predstavili nobene alternative, ki bi vsaj teoretično, kaj šele praktično BOLJ PRAVIČNO funkcioniralo od tega kar imamo sedaj.