Svet
12 ogledov

Ciprski parlament zavrnil davek

ciper EPA
Ciprski parlament zavrnil uvedbo davka. Velika Britanija svojim državljanom poslala milijon evrov.

Ciprski parlament je danes z veliko večino zavrnil predlog dogovora za prejetje evropske finančne pomoči, ki vključuje uvedbo spornega davka na bančne vloge. Proti je bilo 36 od 56 poslancev, 19 pa se jih je vzdržalo glasovanja.

Slabo kazalo že od samega začetka

Vladajoča stranka ciprskega predsednika Nicosa Anastasiadesa je že pred glasovanjem sporočila, da se bodo njeni poslanci vzdržali glasovanja.

Stranka Disy se je enoglasno odločila, da ne bo glasovala o dogovoru o prejemu evropske finančne pomoči, ki zajema tudi uvedbo davka na bančne vloge, "saj bo to okrepilo pogajalsko pozicijo Cipra", je povedal član stranke Nicos Tornaritis.

Anastasiades je sicer že pred tem izrazil mnenje, da bodo poslanci večinoma proti zakonodaji o davku na bančne vloge. "Parlament bo po naših ugibanjih po vsej verjetnosti zavrnil davek na bančne vloge," je povedal.

Poslanci po predsednikovih besedah menijo, da je davek "nepravičen in da ni v interesu Cipra. Anastasiades pa je še dodal, da ima njegova vlada "svoj načrt", kako bo reševala nastalo situacijo, poroča ciprska tiskovna agencija CNA.

Proti predlogu je poslance pred parlamentom glasno pozivalo tudi več tisoč demonstrantov. Cesto pred parlamentom je policija zaprla, protestniki pa so med drugim vihteli transparente z napisi, kot je "Ciper pripada svojim državljanom".

Banke zaprte do četrtka

Osnutek o zakonodaji za uvedbo davka na bančne vloge sicer predvideva ničelno davčno stopnjo za vloge do 20.000 evrov, 6,75-odstotno stopnjo za vsote med 20.000 in 100.000 evrov ter 9,9-odstotno stopnjo za vloge nad to vrednostjo. Predlog ne opredeljuje, ali bi na takšen način dejansko zbrali potrebno vsoto 5,8 milijarde evrov, ki jo evroskupina zahteva v zameno za deset milijard evrov pomoči.

V predlagani rešitvi pa naj bi obstala kompenzacija za varčevalce, ki bi morali plačati davek. Ti naj bi prejeli bančne delnice. Tistim, ki bi svoj denar na Cipru obdržali vsaj dve leti, pa bi še dodatno pripadlo 50 odstotkov izgubljene vsote v obliki opcij za udeležbo pri dobičku domnevnih plinskih nahajališč ob ciprski obali.

Minister Saris ni odstopil

Ciprski finančni minister Mihalis Saris naj bi po informacijah več ciprskih medijev odstopil. Nekateri mediji poročajo, da je svoj odstop ponudil predsedniku Anastasiadesu, ki pa ga ni sprejel, drugi pa trdijo, da Anastasiades s Sarisem ni zadovoljen in ga želi odstaviti. Saris je vse navedbe zavrnil.

Minister je sicer trenutno v Rusiji, kjer se bo skušal dogovoriti za nove pogoje ruskega posojila Cipru. Pogovori naj bi potekali o 2,5 milijarde evrov vrednem posojilu, ki ga je Moskva Nikoziji dala leta 2011.

Saris bo skušal doseči znižanje obrestne mere, ki je zdaj pri 4,5 odstotka, ter podaljšanje ročnosti posojila do leta 2020 namesto do leta 2016, kot je predvideno zdaj.

S helikopterjem na Ciper milijon evrov

Ker se še vedno napovedujejo težave z bankomati in kreditnimi karticami, je Velika Britanija svojim državljanom na Cipru poslala milijon evrov gotovine. Denar so jim dostavili s helikopterjem. Na Cipru živi približno 3000 britanskih vojakov, več deset tisoč civilistov in mnogo predstavnikov britanske vlade.

Komentarjev 1
  • ennanova 07:58 20.marec 2013.

    Živel CiperCiprčani so naredili velik korak in čeprav ga bodo drago plačali, je to veliko sporočilo parlamentarcem v drugih državah, http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/868-zivel-ciper