Svet
10 ogledov

Cipru spet znižali oceno

Fitch bonitetna agencija EPA
Bonitetna agencija Fitch je v petek za dve stopnji znižala oceno za dolgoročni dolg Cipra, in sicer z BB- na B. Fitch se je za to potezo odločil zaradi težav ciprskih bank, ki so večje od prvih ocen, in počasnega napredka pri pogajanjih glede pomoči EU. Obeti so negativni, je v svoji oceni zapisal Fitch.

Ocena za dolgoročni dolg Cipra je zdaj v visoko špekulativnem območju. "Znižanje bonitetne ocene Cipra delno odraža mnenje agencije, da bo obseg državne pomoči bančnemu sektorju verjetno večji od naših prvih ocen, ki so se večinoma osredotočile na tri največje banke," je zapisal Fitch.

Skupni stroški za dokapitalizacijo ciprskih bank bi lahko po oceni Fitcha dosegli do deset milijard evrov, kar bi pomenilo, da bi Ciper skupaj potreboval več kot 17 milijard evrov pomoči.

Fitch ocenjuje, da bi javni dolg Cipra v tem primeru letos presegel 140 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). To je precej več od prvotnih ocen agencije, ki je napovedovala, da bo ciprski dolg letos dosegel 120 odstotkov BDP.

Ciper zaradi Grčije zaprosil za pomoč

Ciper je zaradi prevelike izpostavljenosti grškemu gospodarstvu EU junija lani zaprosil za finančno pomoč. Pogajanja s t.i. trojko, predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada, še vedno potekajo, kar po oceni Fitcha podaljšuje negotovost.

Medtem ko so dogovor o obsegu in načinu fiskalnega prilagajanja že dosegli, se ne morejo dogovoriti o morebitni privatizaciji državnih podjetij in stroških za dokapitalizacijo bank. "To skupaj z negotovostjo glede obetov za fiskalno konsolidacijo in trajanja ter globine recesije prav tako povečuje negotovost glede dolgoročnega razvoja javnih financ," je zapisal Fitch.

Komentarjev 1
  • privat 08:49 06.marec 2013.

    ciper je gotof...kake budale šele tam vladajo??