Svet
2 ogledov

Čistka v predsedniški družini

Poziranje pred tanki v glavnem mestu Tunis. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Tuniziji aretirali 33 članov družine padlega predsednika Bena Alija. EU bi mu zamrznila vsa sredstva.

Pobeglemu tunizijskemu predsedniku Zine El Abidinu Ben Aliju bi lahko sredstva zamrznili na ravni Evropske Unije, so sporočili njeni uradniki. To bi pomenilo, da bi njegovo premoženje zamrznili v vseh 27 članicah EU.

Poleg sankcij EU pripravlja tudi program za spodbujanje demokratičnih in ekonomskih reform v državi, je povedala vodja evropske zunanje službe Catherine Ashton. "Skupaj s tunizijskimi oblastmi pripravljamo paket ukrepov za pomoč tej državi," je po poročanju Reutersa povedala tiskovna predstavnica Ashtonove, slovenka Maja Kocijančič.

Zaprli 33 članov predsednikove družine
Po podatkih tunizijske državne televizije so aretirali 33 članov klana nekdanjega predsednika Bena Alija, ki je po hudih socialnih nemirih pobegnil v Savdsko Arabijo. Zasegli so jim tudi zlato in nakit. Benu Aliju je hrbet obrnila tudi Švica – zamrznili so vso njegovo premoženje, ki ga ima v tej državi.

Manjše število protestnikov na ulicah še vedno zadržuje dejstvo, da je v novi vladi veliko članov starega režima. "Banda Bena Alija ostaja v RDC. Poskušajo ukrasti revolucijo in kri mučenikov," je dejal sindikalist Lazhar Gharbi. Med tem so vsi ministri že izstopili iz stranke.

Včeraj so izpustili še zadnje politične zapornike. Po podatkih pravosodnega ministrstva jih je bilo kar 1800.

Zaprti novinar bi bil predsednik
Taufik Ben Birk je bil eden izmed tunizijskih političnih zapornikov. V zaporu je preživel pol leta, obsojen je bil zaradi napada, njegovi podporniki pa so prepričani, da je bila ječa kazen za pisanje kritičnih člankov o Benu Aliju.

Dan, ko je Ben Ali zapustil državo, Ben Birk vidi kot dan zmage za svobodo. Takrat je tudi najavil, da bo kandidiral za predsednika države. Nezadovoljen je, ker veliko ministrov nove vlade izhaja iz Ben Alijeve stranke Demokratsko združenje za ustavo (RCD). "Ko pravim, da bi moral RCD oditi, mislim, da bi morale oditi tudi vse lutke Bena Alija in se mu pridružiti v Savdski Arabiji," zatrdi Birk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.