Svet
11 ogledov

Civiliste imajo za živi ščit

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Gadafi znova prelomil obljubo o premirju. Poškodovana Gadafijeva palača, pri čemer zavezniki trdijo, da libijski voditelj ni tarča napadov.
Libijski predsednik Moamer Gadafi je povedal, da se Libija pripravlja na dolgotrajno vojno. Napad koalicijskih sil je označil za terorizem in napovedal zmagoslavje svoje vojske. "Poraz zahodnih sil je neizogiben," je prepričan Gadafi, ki je povedal, da je prebivalstvo oboroženo in pripravljeno na obrambo. Libija naj bi pri obrambi uporabila tako vojaška kot civilna letala, je poročala libijska državna televizija.

Mednarodne sile so v nedeljo zvečer uničile poslopje poveljniškega centra sil libijskega voditelja Moamerja Gadafija v Tripoliju, ki je del kompleksa, v katerem živi Gadafi.

Poslopje, ki je sedaj zravnano z zemljo, naj bi bilo le okoli 50 metrov oddaljeno od šotora, v katerem Gadafi običajno sprejema tuje goste.

Libijska stran sicer trdi, da je šlo za upravno zgradbo, in dodaja, da so bili ogroženi tudi civilisti, saj so se nahajali v neposredni bližini.

Iz Tripolija so pred tem poročali, da je bilo iznad kompleksa, kjer živi Gadafi, opaziti gost dim, slišati pa je bilo tudi protiletalsko obrambo.

ZDA ob tem zatrjujejo, da namen zavezniške akcije v Libiji ni napad na Gadafija, ampak zaščita civilistov. "Ne gre za spremembo režima," je po poročanju Reutersa dejal Ben Rhodes, svetovalec za strateško komuniciranje v Beli hiši.

Francoska letala so sicer včeraj obstreljevala tarče na vzhodu države, ameriška pa protiletalsko obrambo v bližini Tripolija. Danes zavezniških napadov ni bilo.

Ruski premier Vladimir Putin je danes kritiziral resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki prepoveduje prelete nad Libijo in s tem daje podlago za vojaško akcijo proti libijskemu režimu, ter jo označil za "medijski poziv h križarski vojni". Indija je pozvala k ustavitvi letalskih napadov v Libiji, stališče Turčije do vojaške akcije pa ostaja nejasno.

Po besedah admirala Michaela Mullena se že kažejo uspehi operacije Odisejeva zora. "Gadafijeve sile so končale pohod na Bengazi," je dejal. Poleg tega naj bi uspeli prizemljiti libijska letala.

Libija je sicer včeraj že drugič izdala ukaz o takojšnji prekinitvi ognja, odkar je bila sprejeta resolucija varnostnega sveta, a Gadafi je obljubo o premirju znova prelomil. Kmalu po obljubi so iz Tripolija poročali o streljanju in eksplozijah.

Gadafi kršil prekinitev ognja
Gadafijeve sile so več ur bombardirale mesto Zintan v zahodni Libiji, je poročala arabska televizija Al Jazeera. Gadafijeve sile so po poročanju Reutersa streljale na množico v uporniškem mestu Misrata, pri čemer je umrlo najmanj devet ljudi.

Kmalu zatem so iz Tripolija poročali o streljanju in eksplozijah. Pentagon tako dvomi v libijske izjave. V izjave o premirju dvomijo tudi v Londonu. Britanska vojska bo tako kljub napovedi premirja s strani Gadafijevih sil nadaljevala z napadi.

Tudi Norveška in Danska
Danes so svoje sile v bližino Afrike odposlali tudi Norveška, Danska in Španija. Norveška bo sodelovala s šestimi lovci F-16 ter 120 piloti, tehniki in varnostnim osebjem. "Norveška bo prevzela svojo odgovornost. Želimo prispevati k uresničenju revolucije," je dejal norveški premier Jens Stoltenberg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.