Svet
313 ogledov

Civilisti bežijo pred srditimi spopadi

Gaza otroci spopadi Profimedia
Na območju Gaze se nadaljujejo intenzivni spopadi, ki so najhujši v Han Junisu na jugu palestinske enklave. Tisoči civilistov so na poziv izraelske vojske zbežali proti meji z Egiptom. Ameriški mediji medtem poročajo, da naj bi bil blizu dogovor o prekinitvi spopadov in izpustitvi preostalih talcev. Pogovori o tem naj bi danes potekali v Parizu.

Izraelska vojska je davi poročala o spopadih, zlasti na jugu območja Gaze, v okolici mesta Han Junis. Glede na zadnje podatke tamkajšnjih oblasti je bilo v zadnjih 24 urah ubitih 165 Palestincev, skupno že 26.422.

Silovite spopade sta potrdili tudi gibanji Hamas in Islamski džihad, ki sta obenem poročali o izstrelitvi novih raket na jug Izraela. Spopadi naj bi poleg Han Junisa potekali tudi v mestu Gaza in na severu enklave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavnik vojske je danes v arabskem jeziku izdal poziv prebivalcem štirih okrožij Han Junisa, naj zapustijo domove in se zatečejo na za to določeno območje. Temu naj bi bile namenjene nekajurne prekinitve napadov danes, v ponedeljek in torek.

Prav na območju Han Junisa se po domnevah Izraela v podzemnih tunelih skriva vodstvo islamističnega gibanja Hamas, kot verjetno pa po poročanju nemške tiskovne agencije dpa velja, da tam gibanje zadržuje tudi izraelske talce, zajete med napadom 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih okrog 1200 ljudi.

Gaza Rafa dim spopadi | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogovori o prekinitvi spopadov v teku

Po poročanju ameriškega časnika New York Times je sicer blizu dogovor o prekinitvi spopadov in izpustitvi talcev, ki jih Hamas še zadržuje na območju Gaze. O predlogu, ki so ga sestavili ameriški pogajalci, naj bi pogovori danes potekali v Parizu.

Ob sklicevanju na vire v ameriški vladi časnik piše, da naj bi dogovor vključeval izpustitev več kot 100 preostalih talcev v zameno za ustavitev izraelskih vojaških operacij za približno dva meseca. Ob prvotni prekinitvi nasilja za mesec dni bi na prostost odšli ženske, starejši in ranjeni. V drugi fazi bi za še 30 dni premirja izpustili zajete moške in vojake.

Ni pa zaenkrat po pisanju časnika jasno, koliko palestinskih zapornikov naj bi v zameno izpustil Izrael.

Ameriški predsednik Joe Biden je na pogovore s predstavniki Izraela, Egipta in Katarja v Pariz poslal vodjo obveščevalne agencije Cia Williama Burnsa. ZDA upajo, da v primeru izpogajanega dogovora Izrael tudi po izteku dveh mesecev ne bi obnovil napadov v meri, v kakršni jih izvaja trenutno, še piše dpa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 23:03 28.januar 2024.

    "ZDA upajo"???? Če bi Ameri židom rekli, da naj takoj nehajo, bi čez 10 minut topovi utihnili. Ko je leta 82 Reagan videl mrtvega otroka, ki so ga v Libanonu ubili židi, je bil tako pretresen, da je poklical žida ...prikaži več in rekel, da naj nehajo napadat. In čez 20 minut je bil mir. Zato naj si Ameri svoje upanje vtaknejo v rit.

  • Avatar Delavec93
    Delavec93 16:34 28.januar 2024.

    A. Hitler = Benjamin Netanjahu .. vojni zločinec, ampak mu svečo držijo ZDA in EU, kar pomeni, da lahko počne kar želi in to brez kazni.

  • Ender3 16:16 28.januar 2024.

    Strankarska Nora24tv pa v svojih prispevkih še vedno zagovarja Izraelsko samoobrambo in genocid. Očitno imajo podporo tudi pri tistih, ki jim takšno pisanje dopuščajo.