Svet
0 ogledov

Civilisti in talibani padajo pod streli

Spopadi v Afganistanu se v zadnjih dneh kar vrstijo. Žurnal24 main
V spopadih na zahodu Afganistana je bilo ubitih najmanj petdeset talibanskih upornikov, v bombardiranju cistern je umrlo najmanj trideset civilistov.

V spopadih na zahodu Afganistana je bilo v soboto ubitih najmanj 50 talibanskih upornikov. Spopadi so izbruhnili potem, ko so uporniki v provinci Farah napadli človekoljubni konvoj Združenih narodov in pri tem ubili 10 vojakov.

 

Talibani skoraj povsod prisotni

Talibanski uporniki, ki so bili v Afganistanu na oblasti dobrih pet let pred vojaško invazijo pod vodstvom ZDA, so trenutno sicer najaktivnejši v južnih in vzhodnih predelih Afganistana. Vse kaže, da so v zadnjem času svoje aktivnosti začeli izvajati tudi na zahodu in severu države. Po nekaterih ocenah naj bi bili talibani stalno prisotni na 80 odstotkih ozemlja Afganistana, svoje aktivnosti pa naj bi vsaj občasno izvajali tudi na 17 odstotkih preostalega ozemlja. 

Uporniki so konvoj napadli z ob cesti podstavljeno bombo, pri čemer so umrli trije ameriški in sedem afganistanskih vojakov, ranjenih pa je bilo 12 ljudi. Koalicijske sile so nato odgovorile z zračnim napadom in pri tem ubile 50 talibanskih upornikov. Tiskovni predstavnik lokalnih sil Abdul Basir Gori je ob tem še dodal, da je območje še vedno pod nadzorom talibanov, zato ni mogoče potrditi, ali so bili v napadih morda ubiti tudi poveljniki talibanskih upornikov.

V bombardiranju cistern 30 mrtvih
V spornem bombardiranju cistern v Afganistanu pred dobrim tednom dni je bilo ubitih 30 civilistov, še 9 pa jih je bilo ranjenih, je danes sporočila preiskovalna komisija, ki jo je imenoval afganistanski predsednik Hamid Karzaj. Poleg tega je bilo v napadu ubitih še 69 talibanov, enajst pa jih je bilo ranjenih.

Član preiskovalne komisije Mohamadulah Baktaš se je postavil tudi v bran nemškemu poveljniku, ki je napad ukazal. "Vsekakor so odgovorni talibani," je dejal in dodal, da bi v podobnem položaju podobno ravnale tudi druge sile, tako afganistanske kot tuje, ne le nemške. "Če bi te cisterne ostale v rokah sovražnika, bi jih ta lahko uporabil za teroristične napade," je še povedal Baktaš. Gorivo bi namreč lahko uporabili proti afganistanskim in mednarodnim silam, talibani pa so s tem v nevarnost spravili tudi nedolžne civiliste, ki so se približali tovornjakoma, je še povedal.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.