Svet
10 ogledov

Civilisti v Afganistan

(Foto: null) Žurnal24 main
Prisotnost slovenskih civilnih strokovnjakov v Afganistanu se bo še okrepila.

Slovenija kljub napadu na sedež skupine za obnovo pokrajine Herat ne bo prenehala izvajati civilnih projektov za pomoč Afganistancem.

"Bolje živ taliban kot mrtev otrok!"
Umik. "Slovenija v takih rabotah ne sme sodelovati," je prepričan poslanec LDS Tone Anderlič, ki opozarja na številne civilne žrtve. V letalskem napadu Nata je bilo konec maja ubitih 12 otrok in dve ženski. "Bolje živ kak taliban kot mrtev otrok," pravi Anderlič.

Melita Šinkovec, slovenska civilna strokovnjakinja, ki je bila ranjena v ponedeljkovem napadu talibanov, bo v Heratu ostala do konca julija. Šinkovčeva je trenutno edina slovenska civilna strokovnjakinja v Afganistanu, kar pa naj bi se, kot napoveduje ministrica za obrambo, kmalu spremenilo. "Slovenija bo najverjetneje naprošena za pravosodne in pravne civilne strokovnjake, ki bi sodelovali v Natovi misiji za podporo pravne države," pravi Ljubica Jelušič. Novi civilni strokovnjaki iz Slovenije naj bi delovali na območju južno od Balabaluka v sklopu vojaškega kontingenta pod poveljstvom Američanov. Dva slovenska civilna strokovnjaka bosta od avgusta delovala tudi v Heratu.

Proti prenosu oblasti
Napad talibanov v Heratu ni spremenil varnostnega položaja, kjer deluje glavnina 89-članskega slovenskega kontingenta v Afganistanu, ugotavlja obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo.  

V Heratu, ki je do zdaj veljal za razmeroma varno območje, se je v enem samem dnevu razstrelilo pet samomorilskih napadalcev. "Herat je prvi med kraji, kjer bo izveden prenos odgovornosti na afganistanske sile. Nasprotniki poskušajo s takimi incidenti vzbujati vtis, da situacija tam ni stabilna," pravi Jelušičeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.