Svet
11 ogledov

Članice Pussy Riot za dve leti v zapor

Članice ruske skupine Pussy Riot.
1/6
EPA
Moskovsko sodišče je članice ruske punkovske zasedbe zaradi protesta v moskovski cerkvi, na katerem so februarja izrazile nasprotovanje predsedniku Vladimirju Putinu in Ruski pravoslavni cerkvi, spoznalo za krive huliganstva.

Pred sodiščem v središču Moskve se je zbralo večje število protestnikov in podpornikov skupine, dogajanje pa spremljajo tudi okrepljene policijske enote.

Sam proces je sicer vzbudil precej pozornosti tudi v tujini. Članicam Pussy Riot so tako izrekli podporo številni tuji glasbeniki in umetniki, ki so ruske oblasti pozvali, naj jim zagotovijo pravično sojenje. Ob današnjem izreku sodbe so sicer napovedani protesti v podporo glasbenicam v Moskvi in več evropskih mestih. Tako se je pred ruskim veleposlaništvom že zbralo okoli 150 protestnikov.

Za dve leti v zapor

Vse tri je sodišče spoznalo za krive, obosjene so na dvoletno zaporno kazen. Po besedah sodnice so krive huliganstva, ki ga je vodilo versko sovraštvo in razžalitev vernikov.

Glasbenice so se izrekle za nedolžne in hkrati izrazile obžalovanje, če je njihovo politično motivirano dejanje nekatere vernike užalilo, saj to ni bil njihov namen.

24-letno Marijo Aljohino, 23-letno Nadeždo Tolokonikovo in 29-letno Jekaterino Samučevič so aretirali, ker so 21. februarja na glavnem oltarju v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi, v katedrali Kristusa Odrešenika, izvedle punk molitev. V njej so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Putina, in obsodile rusko Pravoslavno cerkev "poveličevanja gnilih diktatorjev". Putin se je takrat potegoval za svoj tretji predsedniški mandat, ki ga je tudi dobil.

Dekletom je sprva grozilo do sedem let zapora, a je tožilstvo zahtevalo tri leta. Dve od obtoženk imata namreč majhne otroke, nobena pa še ni bila obsojena. Tožilstvo je še menilo, da se članice lahko spreobrnejo le, če bodo izolirane od družbe. Sodnica bo odločitev o višini kazni sporočila tekom današnjega dne.

Komentarjev 3
  • jaki 20:35 17.avgust 2012.

    se opravičujem, ampak jebemputinu majku nkavedejevsku!!

  • ghz891 17:52 17.avgust 2012.

    Veliko oligarhov se dobro pozna in razume z režimom :)

  • mirko 14:20 17.avgust 2012.

    Ali jih ne bi rajši kar na grmadi skurili. Ruski oligarhi se pa z jadrnicami vozijo po jadranskem morju.