Svet
1 ogledov

Članice Pussy Riot za tri leta v zapor?

Članice ruske skupine Pussy Riot. EPA
Rusko tožilstvo je za članice ruske punk skupine Pussy Riot zahtevalo tri leta zapora. Kot je pojasnilo, so z neobičajnim nastopom proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu zagrešile tako hudo kaznivo dejanje, da si zaslužijo "osamitev od družbe".

"Gre za resno kaznivo dejanje in tožilstvo meni, da se lahko spreobrnejo le, če bodo izolirane od družbe. Kazen mora biti resničen odvzem prostosti," je pred sodiščem pojasnil državni tožilec Aleksander Nikiforov. Sodišče je pozval, naj glasbenice spozna za krive in jih kaznuje s tremi leti zapora.

Po njegovih besedah je šlo pri nastopu v katedrali za versko sovraštvo in poniževanje ter žaljenje vernikov. "Njihova dejanja v cerkvi so vsi dojeli kot spodbujanje verskega sovraštva," je še pojasnil Nikiforov po navedbah ruske tiskovne agencije Itar-Tass.

Obtožbe in višino zahtevane kazni pa je za "popoln nesmisel" označila obramba. Zagovornica skupine Violeta Volkova je poudarila, da rusko kazensko pravo ne vsebuje člena, po katerem bi lahko obtoženke kaznovali. Pri kritiki Putina je po njenih besedah šlo za svobodno izražanje mnenja.

24-letno Marijo Aljohino, 23-letno Nadeždo Tolokonikovo in 29-letno Jekaterino Samučevič so aretirali, ker so 21. februarja na glavnem oltarju v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi, v katedrali Kristusa Odrešenika, v kratkih krilih in ob ozvočenih kitarah izvedle punk molitev, v kateri so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Putina. Ta je sicer na volitvah dva tedna kasneje dobil še tretji predsedniški mandat.

Glasbenice so se ob začetku sojenja 30. julija izrekle za nedolžne obtožb o huliganstvu, spodbujenem s "sovraštvom do religije". Izrazile so tudi obžalovanje, če je njihovo politično motivirano dejanje nekatere vernike užalilo, saj to ni bil njihov namen.

Glasbenicam so v zadnjem času v bran stopili številni kolegi z vsega sveta, med njimi skupina britanskih glasbenikov in ameriška zvezdnica Madonna, ki so Putina pozvali k pravičnemu sojenju za članice skupine.

Putin je prejšnji teden dejal, da sicer "ne vidi ničesar dobrega v tem, kar so dekleta storila", vendar jih po njegovem mnenju "vseeno ne bi smeli soditi preostro".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.