Svet
8 ogledov

Clegga čaka pestra nedelja

Trojica Cameron, Clegg in Brown na predvolilnem soočenju. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Liberalni demokrati Nicka Clegga so celoten današnji dan posvetili razpravi, ali naj s konservativci Davida Camerona sklenejo pakt o vladi ali ne. Odločitev bo verjetno znana jutri.

Sestankovati so začeli že zjutraj, pozno popoldne pa naj bi se sestal vrh liberalnih demokratov in pretehtal argumente, ki jih bo slišal čez dan.

Zadnji rezultati – sedeži v parlamentu
Konservativci 306
Laburisti 258
Liberalni demokrati 57

Kot je znano, so konservativci, ki so na volitvah dobili največ glasov, a ne dovolj za samostojno vladavino, v koalicijo povabili liberalne demokrate.

Dosedanji premier in šef laburistov Gordon Brown pravi, da „spoštuje pravico gospoda Clegga, da se najprej pogovori z Davidom Cameronom“. Če pogovori ne uspejo pa Cleggu sporoča, da so tudi laburisti pripravljeni na pogovore z njim, poročajo britanski mediji.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kot je bilo pričakovano, na današnjem sestanku Liberalnih demokratov ni bilo sprejete dokončne odločitve. Pogovori naj bi se tako nadaljevali tudi v nedeljo. Cameron je Cleggu obljubil odprt pogovor o sestavi vlade, njegovo odločitev pa pričakuje jutri oziroma najkasneje v ponedeljek dopoldne.

Konservativcem za samostojno sestavo vlade in absolutno večino v parlamentu manjka 19 poslancev, Liberalni demokrati pa so tako postali najbolj zaželena stranka v Veliki Britaniji.

Bo volilni sistem kamen spotike?
Clegg je danes volivcem še pred sestankom obljubil, da se bo boril za politično reformo in spremembo volilnega sistema. Želijo namreč prehod z večinskega na proporcionalni sistem.

Britanci sicer močno dvomijo, da bi konservativci privolili v spremembo volilnega sistema, od česar naj Clegg ne bi bil pripravljen odstopiti. Zato se številnim zdi tudi bolj verjetno, da bo Clegg skušal najti skupni jezik z Gordonom Brownom.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.