Svet
13 ogledov

Clint Eastwood Obami: "Umaknite se!"

Clint Eastwood Reuters
Ameriški republikanci so uradno potrdili Mitta Romneyja za izzivalca Baracka Obame na novembrskih volitvah. A šov na konvenciji je ukradel Clint Eastwood z govorom praznemu stolu, o katerem bodo govorili še vrsto let.

Republikanska konvencija v Tampi v ameriški zvezni državi Florida se je sinoči končala s pričakovano podporo nekdanjemu guvernerju Massachusettsa Mittu Romneyu, naj izzove aktualnega temnopoltega predsednika ZDA in vrne predsedniški stolček v republikanske roke. Romney je v svojem govoru, ki je bil po mnenju analitikov zelo dobro pripravljen in celo njegov najboljši doslej, Američanom obljubil novo upanje in vrnitev nekdanje veličine njihovi državi.
Napovedal je tudi 12 milijonov novih delovnih mest, hkrati pa naj bi ZDA pod njegovim vodstvom do 2020 postale bolj neodvisne od tuje energije. To bi storil s povečanim izkoriščanjem domačih virov premoga, nafte in jedrske enegije.

"Umaknite se, predsednik"

Bolj kot Romneyjev hvalospev svojim vrlinam pa je zadnji dan konvencije zaznamoval 82-letni Clint Eastwood, holivudska legenda. Režiser in igralec je bil napovedan kot presenečenje večera, ki so ga sprejeli z velikimi ovacijami. Na govorniškem odru je s svojim značilnim raskavim glasom za sogovornika izbral kar prazen stol pred seboj, na katerem je sedel "nevidni" demokratski predsednik Barack Obamo.

Eastwood je začel, kako so mnogi, "celo Oprah" pred štirimi leti jokali, ko so poslušali Obamin govor ob inavguraciji, v katerem je napovedal spremembe in novo upanje. "Danes jočemo še precej močneje zaradi 23 milijonov brezposelnih."

V namišljenem dialogu je nato Obamo spraševal, zakaj se je v zadnjih štirih letih tako slabo izkazal. "To je nacionalna sramota," je bil Umazani Harry neizprosen. "Mogoče bi bil čas, da vas nadomesti nekdo drug in reši problem. Mislim, da bi morali sestopiti in prepustiti prostor gospodu Romneyju. Saj boste morda še vedno lahko uporabljali letalo."

"Kaj naj rečem Romneyju," je Eastwood spraševal prazen stol. "Ne, tega mu ne morem reči, naj si stori. Saj postajate tako pokvarjeni kot Biden [Obamov podpredsednik, op. p.]." Vsake toliko časa se je tudi pretvarjal, da ga skuša "glasni" Obama ustaviti: "Ne, ne bom utihnil, sedaj sem jaz na vrsti."

Video si lahko ogledate TUKAJ.

#Eastwooding

Nekaj sekund po njegovem govoru je Twitter dobesedno pregoreval po odzivih, komentatorji pa so poskušali ugotavljati, ali je bil satiričen nastop Eastwooda pozitiven ali negativen za Romneyjevo nadaljno kampanjo. Po poročanju CNN-a je Eastwood v nekaj trenutkih postal viralen, saj so uporabniki začeli pošiljati lastne fotografije, kako govorijo praznemu stolu, skovali so tudi izraz za to: eastwooding.

Komentarjev 3
  • ghz891 16:43 31.avgust 2012.

    Bolj pravilen Slovenski izraz je "kužen".

  • ghz891 16:43 31.avgust 2012.

    Bolj pravilen Slovenski izraz je "kužen".

  • gggg 12:27 31.avgust 2012.

    Halo? ..."postal viralen"... - a nebi raje poskusili z bolj slovenskim izrazom -> ..."okužil"...