Svet
5 ogledov

Clintonova je priznala poraz

Hillary Clinton je končno priznala poraz. Žurnal24 main
Hillary Clinton je priznala poraz na volitvah za demokratskega predsedniškega kandidata in pozvala svoje privržence, naj podprejo Baracka Obamo.

V govoru pred zbranimi privrženci v Washingtonu se je Hillary Clinton v družbi hčerke Chelseae in soproga Billa zahvalila vsem, ki so jo v kampanji podpirali. "To ni ravno zabava, ki sem jo načrtovala, a mi je zagotovo všeč družba," je uvodoma dejala Clintonova. "Baracku Obami dajem vso svojo podporo," je povedala Hillary v svojem govoru.

Kot je še dejala, se je v kampanjo vključila, ker je menila, da lahko s tem pomaga drugim. "Svoj boj za cilje, v katere verjamemo, bomo sedaj nadaljevali tako, da bomo svojo energijo, svoje strasti, svoje moči posvetili Baracku Obami in naredili vse, kar je v naši moči, da bo izvoljen za prihodnjega predsednika ZDA," je še dejala nekdanja prva dama ZDA.

"Danes, ko končujem svojo kampanjo, mu čestitam za zmago, ki jo je dosegel, in izjemno tekmo, ki jo je vodil," je dejala in poudarila, da ima Obama, ki je po njenih besedah predvsem odločen človek, vso njeno podporo pri nadaljnjem delu. Po njenih besedah je bila kampanja "težka bitka", vendar je "Demokratska stranka družina in prišel je čas, da ponovno vzpostavimo stike, ki nas združujejo, in gremo naprej skupaj".

Končano obdobje nejasnosti
S priznanjem se bo končalo obdobje nejasnosti, ki ga je senatorka podaljšala v torek, ko je Obama osvojil dovolj delegatskih glasov za zmago, sama pa je v govoru v New Yorku raje grozila z 18 milijoni volivci, ki so v procesu izbire volili zanjo. S tem in s širjenjem "zaupnih" informacij, da jo zanima podpredsedniški položaj, se je dodatno zamerila demokratom, ki podpirajo Obamo, in si skoraj zagotovila, da je ne bi izbrali za podpredsednico.

Kasneje je tiskovni predstavnik Clinotonove Howard Wolfson sporočil, da ni res, da bi si senatorka želela podpredsedniški položaj. S tem naj bi si nekoliko povečala možnosti, da jo Obama tudi izbere. Obama je namreč po zmagi postal novi vodja Demokratske stranke in samo od njega je odvisno, koga si bo izbral. Pri tem naj bi upošteval najprej zlato načelo, da ti podpredsedniški kandidat ne sme škodovati, obenem pa tudi načelo, da ne škodi, če ti podpredsedniški kandidat lahko pomaga k zmagi v določeni državi.

Do prve pomembne spremembe je sicer prišlo v četrtek zvečer v Kaliforniji na domu demokratske senatorke Dianne Feinstein, kjer sta se Obama in Clintonova prvič po začetku kampanje sestala iz oči v oči za zaprtimi vrati. Feinsteinova je kasneje dejala, da sta bila po uri sestanka oba nasmejana in razigrana.

Obama si je zagotovil glasove 2118 delegatov, ki jih potrebuje za položaj demokratskega predsedniškega kandidata, v torek na primarnih volitvah v zveznih državah Južna Dakota in Montana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.