Svet
8 ogledov

Clintonova nenapovedano v Iraku

Hillary Clinton je izrazila zaskrbljenost zaradi bombnih napadov. Žurnal24 main
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je nenapovedano prispela v Irak. Rada bi se seznanila z varnostnimi razmerami, saj je v valu nasilja ta mesec umrlo že več kot 250 ljudi.
Hillary Clinton je s sogovorniki govorila tudi o tem, kako bi lahko preprečili nasilna dejanja, kakršna se vrstijo v zadnjih dneh. Samo od četrtka je v samomorilskih napadih v Iraku namreč umrlo 140 ljudi, večinoma šiitov. Obiskala naj bi tudi vodjo ameriških vojaških sil v Iraku, generala Ray Odierna, ki naj bi ocenil nedavne bombne napade. "Rada bi njegovo oceno o tem, kaj tovrstni napadi pomenijo in kaj lahko storimo, da se v prihodnje ne bi ponovili," je pojasnila Clintonova.

 

Čedalje več žensk samomorilk

V  napadih, ki sta se zgodila v petek, je skupno umrlo 60 ljudi, 125 pa naj bi jih bilo ranjenih. Za bombna napada naj bi bili odgovorni samomorilski bombni napadalki. Število žensk, ki se odločijo za samomorilski napad, v zadnjih letih močno narašča, tudi zato, ker se ženske lažje izognejo policijskim pregledom..

Samomorilska bombna napada sta se zgodila v petek v bližini šiitskega svetišča v Bagdadu. V obeh napadih je skupno umrlo 60 ljudi, 125 pa naj bi jih bilo ranjenih. Že v torek je v bombnem napadu umrlo 84 ljudi. Med žrtvami je bilo največ romarjev iz Irana. Iranski verski vodja Ali Hamenej je za bombne napade obtožil ameriške vojaške sile.

Za Clintonovo je to prvi obisk v Iraku, odkar je januarja prevzela vodenje State Departmenta, v državo pa je prispela devet tednov prej, preden naj bi se iz iraških mest umaknila ameriška vojska. Ta naj bi sicer Irak po načrtih dokončno zapustila do konca leta 2011. Obiska zaradi varnostnih razlogov ni napovedala vnaprej. Ameriški predsednik Barack Obama namerava umakniti ameriškie sile iz Iraka do konca junija.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.