Svet
11 ogledov

Clintonova se želi naspati za 20 let

Clintonova zapušča bolnišnico Reuters
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je v torek nastopila na tako imenovani globalni mestni hiši v Muzeju novic v Washingtonu, kjer je odgovarjala na vprašanja iz dvorane in iz sveta. Najbolj je obžalovala lansko smrt Američanov v Bengaziju, znova pa je zatrdila, da ne razmišlja o letu 2016.

Takrat bodo namreč v ZDA spet predsedniške volitve in Clintonova bi imela velike možnosti za zmago, med drugim zato, ker jo skoraj vsi poznajo in položaj zapušča z visoko javno podporo. Vendar pa bo njena kandidatura najprej odvisna od odločitve sedanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidena. Ta ima po tradiciji pravico do prve izbire. Če se bosta spopadla, bo to povečalo možnosti republikanskega kandidata.

Sicer pa naj o kandidaturi ne bi razmišljala. Najprej želi le dokončati svoj mandat, nato pa se naspati za vseh 20 let političnega življenja.

Kakorkoli se bo že odločila, podpore ji ne bo manjkalo. Obamova kampanja ji je pomagala pokriti dolg iz leta 2008, predsednik pa ji je neizmerno hvaležen za pomoč pri osvojitvi drugega mandata, pri čemer je imel ključno vlogo Bill Clinton. Njeni oboževalci so že ustanovili dva odbora za politično akcijo, ki bosta do leta 2016 in morda naprej zbirala denar za njeno kampanjo. Zadnji nosi ime Pripravljeni za Hillary.

Nasledil jo bo Kerry

Clintonova bo zapustila položaj v naslednjih dneh, saj je senat v torek gladko podprl imenovanje njenega naslednika Johna Kerryja. Ta bo imel težko delo predvsem pri tem, da ji sledi po prepotovanem svetu. Clintonova je v štirih letih prepotovala 1,5 milijona kilometrov in obiskala več kot 100 držav. Več od nje je potovala le Condoleezza Rice, ki je obiskala tudi Slovenijo, kar Clintonovi na položaju državne sekretarke ni uspelo.

Spregovorila tudi o opozaju žensk

Clintonova je v Newseumu pred 150-glavim občinstvom večinoma z veleposlaništev in State Departmenta največ govorila o vlogi žensk v svetu. Pogovor so prenašali prek družabnih spletnih omrežij in nekaterih tujih televizij. Dejala je, da želi videti več žensk v tekmovanju za najvišje politične položaje, ker lahko države le s tem povsem izkoristijo ves svoj potencial.

"Položaj žensk je danes boljši, vendar pa še vedno obstajajo dvojni standardi," je dejala Clintonova. Kot je pojasnila, gre za nepomembne malenkosti, kot so vprašanja o obleki, pa do pomembnih, kot je volilna pravica žensk, ki ponekod še vedno ne obstaja. Omenila je Indijo, kjer so ženske na najvišjih položajih, vendar pa jih v družbi še vedno zatirajo, kot priča nedavno množično posilstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.