Svet
33 ogledov

Clintonova sprejela kandidaturo

Hillary Clinton EPA
"S ponižnostjo, odločnostjo in neomejenim zaupanjem v ameriško obljubo." Tako je Hillary Clinton sprejela predsedniško nominacijo stranke.

Hillary je ob koncu demokratske konvencije Američanom povedala, da je izbira, s katero se bodo 8. novembra soočili na voliščih, jasna. To je izbira med pozitivno Ameriko, ki gre naprej skupaj v boljše čase z njo na čelu, in Ameriko, ki gre polna jeze in delitev v temo na čelu s Trumpom. "Amerika je velika, ker je dobra," je napadla osrednje geslo Trumpove kampanje "Naredimo Ameriko spet veliko".

Pohvalili njen govor

Večina nepristranskih analitikov je govor opredelila kot najboljšega v njeni dolgi politični karieri. Čeprav ni bil tako retorično močan kot govori njenega moža Billa Clintona ali predsednika ZDA Baracka Obame, pa je na razločen in občasno, ko je omenjala republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, na šaljiv način pokrila vsa glavna vprašanja.

O sebi je dejala, da je "delovni konj" ne pa "konj za razstavo" in je boljša na delu, kot pa na odru. Sredi govora je spomnila, da se piše zgodovina s prvo predsedniško kandidatko katere od glavnih ameriških strank in v dvorani Wells Fargo je bilo videti veliko objokanih ženskih obrazov.

Poslušalce je ganila z zgodbo o svoji mami, ki sta jo starša zapustila kot mlado dekle s kuponi za hrano in se je morala sama preživljati. Mati jo je naučila, da se je potrebno boriti zase, predvsem pa za druge ljudi in se zoperstavljati nasilnežem ter nikoli popustiti.

Poudarjala pomen skupnega reševanja problemov

Skozi govor je poudarjala, da bodo probleme reševali skupaj, medtem ko je Trump v Clevelandu govoril o tem, kako bo vse uredil sam. Po njenih besedah bi se morali Američani takih izjav bati.
Tako kot je Bill Clinton leta 1992 razjezil republikance, ker je pomaknil demokratsko stranko v sredino, tako je njegova soproga, ki ga je z odra imenovala "moj vrhovni razlagalec", iz demokratske stranke naredila domoljubno stranko, s čimer so se doslej ponašali republikanci.

Ti imajo tokrat predsedniškega kandidata, ki se ga sami bojijo zaradi nepredvidljivosti in Clintonova je na to karto igrala pogosto. Po njenih besedah Trumpu ne gre zaupati, ker ne plačuje računov in proizvaja stvari na tujem, ko govori o ustvarjanju delovnih mest doma. Naštela je, kje vse kaj proizvaja, pri čemer slovenskega kristala ni omenila.

Straši jo misel na Trumpa v Beli hiši

Najbolj zastrašujoča pa je po njenih besedah misel na Trumpa, ki ga spravi ob pamet najmanjša žalitev ali kritika, z dostopom do jedrskega orožja. Možicljem, ki jih vodi strah, menda ne gre zaupati. Tudi sama ni mogla verjeti, da lahko človek, ki ženskam pravi prasice, kandidira za predsednika ZDA.

"Trump pravi, da ve več o Islamski državi kot generali. Ne Donald, ne veš več," je dejala in Američane pozvala, naj ne zaupajo nekomu, ki govori, da je Amerika ali njena vojska šibka.
Svojim nasprotnikom je sporočila, da razume njihovo jezo in jih sliši.

Naštela ukrepe, ki jih bo sprejela

Najprej bo to največja investicija v dobro plačana delovna mesta po drugi svetovni vojni, kar bodo plačale velike korporacije, ki selijo delovna mesta na tuje in banke, ki bodo morale več posojati, predvsem pa jim bo onemogočila ponovno skorajšnje uničenje finančnega sistema.

Imenovala bo vrhovne sodnike, ki bodo širili volilno pravico in ščitili pravico žensk do splava, priseljencev ne bo metala čez mejo, borila se bo za višje plače in sodelovala s Sandersom pri odpravi študentskega dolga.

Sandersu se je zahvalila za kampanjo, ki je vnesla veliko energije, in njegove privržence pozvala, naj se ji pridružijo v boju. Orožja Američanom ne bo jemala, ampak bo poskrbela, da ne bodo umirali z orožjem nekoga, ki ga ne bi smel imeti.

Na odru tudi hči

Na odru se je znašlo več znanih obrazov. Govor Clintonove je napovedala njena hči Chelsea, ki je med drugim spregovorila o tem, kakšna je njena mama v vlogi babice. Močan nastop je imel priseljenec iz Združenih arabskih emiratov Khizr Khan, katerega sin je bil stotnik v kopenskih silah ameriške vojske in je padel v Iraku. Khan je obsodil Trumpovo idejo o prepovedi vstopa muslimanom v ZDA in ga vprašal, ali je kdaj prebral ustavo. Če ni, mu jo bo z veseljem posodil.

Prvič bo volil demokrate

Dvorano je navdušil nekdanji uslužbenec Bele hiše pri predsedniku Ronaldu Reaganu Doug Elmets, ki je dejal, da bo letos prvič volil za demokrate zaradi Trumpa. "Poznal sem Reagana. Delal sem za Reagana. Trump, ti nisi noben Reagan," je dejal Elmets v priredbi nesmrtnega izreka podpredsedniškega kandidata demokratov Lloyda Bentsena leta 1988 republikanskemu nasprotniku Danu Quaylu, ki se je želel primerjati z Johnom F. Kennedyjem.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • jozicamurn 22:54 30.julij 2016.

    A lahko prosim uredništvo zurnala24 ze umakne to satanistično arogantno faco detemorke, nato vojne hujskačice in elitistične satanistične kurbe clintonove (ali albrightove) stran, da jo ne gledamo več na naslovnici? Hvala.

  • dragec 14:45 30.julij 2016.

    janšisti = fašisti

  • Marjan Valič 08:46 30.julij 2016.

    Hilari kaj bi rada celi svet komandirala od bušeu do tvojega klintonaki je delal use po tvojih navodilih in obama kaj ste naredili samo terorizem ki ste uničili toliko držav