Svet
36 ogledov

Človekoljubu dosmrtno ječo

Indijsko sodišče je borca za človekove pravice Binayaka Sena obsodilo na dosmrtn Žurnal24 main
Indijsko sodišče je borca za človekove pravice Binayaka Sena obsodilo na dosmrtno ječo, ker naj bi pomagal maoističnim upornikom. "Sodba lahko dodatno podžge upor," trdijo pri Amnesty International.

60-letni zdravnik je bil leta 2007 aretiran v zvezni državi Chhattisgarh in obtožen vodenja vojne proti državi, v petek pa ga je lokalno sodišče obsodilo na dosmrtno zaporno kazen.

Amnesty International (AI) je v odzivu na sodbo sporočil, da je Sen "zapornik vesti" in da je bil obsojen "po zakonih, ki so nedopustno nejasni".

"Dosmrtna zaporna kazen, na katero je bil obsojen Sen, krši mednarodne standarde poštenega sojenja in bo verjetno podžgala napetosti na konfliktnem območju," je opozoril Sam Zarifi iz AI.

Za Sena se je med sojenjem zavzelo tudi 22 Nobelovih nagrajencev, ki so v pismu oblastem v New Delhiju zahtevali izpustitev zdravnika.

Tožilstvo je med sojenjem trdilo, da je zdravnik maoističnim upornikom pomagal vzpostaviti urbano mrežo v zvezni državi Chhattisgarh, ki jo pretresa uporniško nasilje. Sen, ki je vodil zdravstvene domove in učil zdravstvene delavce v Chhattisgarhu, je ves čas vztrajal, da je nedolžen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.