Svet
817 ogledov

Coca Cola ukinja Zero

coca cola Shutterstock
Coca Cola ukinja različico Zero. Pijača brez dodanega sladkorja se bo odslej imenovala drugače, saj so pri gigantu pripravili novo recepturo. Ponekod jo sicer točijo že nekaj mesecev, a tega večina sploh ni opazila.

Pred dnevi so pri družbi Coca Coli potrdili eno večjih sprememb zadnjih let in sicer ukinitev Zero različice. 

Nova pijača se bo na večini trgov, tudi evropskih, imenovala "Zero sugar". Na drugih bo poimenovanje "No sugar". Pomembna sprememba je tudi nova embalaža, saj bo na tudi na nesladkani coca coli odslej tudi značilni rdeč disk. 

Pri znamki so pojasnili, da so z novo recepturo uspeli korak za korakom še bolj zbližati okus med različicama z in brez naravnega sladkorja. CNBC je poročal, da so pijačo po novi recepturi na določenih trgih, denimo Veliki Britaniji, na tiho uvedli že lansko poletje, do konca lanskega leta pa v Franciji in Belgiji. Sedaj je na vrsti preostala Evropa. Na slovenski spletni strani Coca Cole sicer še vedno navajajo staro ime. 

Coke Zero je bila uvedena leta 2005 kot različica brez naravnega sladkorja in s skoraj nič kalorijami. Uporabili so isto umetno sladilo aspartam, kot ga uporabljajo pri diet coke, vendar z namenom, da bi bil Zero bolj podoben originalu kot tipična dietna pijača. 

Primerjava med dostopnimi podatki za nov tip pijače Zero sugar in stari Zero pokaže, da je v novi različici pri 100 ml pijače malenkost večja stopnja pri polju kalorije.

Saj res, kaj pa aspartam?

Podoben poudarek na nosilni pijači brez dodanega sladkorja dajejo tudi pri velikem konkurentu Pepsiju, kjer pa nimajo ločene "diet" različice, temveč že nekaj zadnjih let enotno Zero sugar pijačo. Za sladilo tako kot pri Coca Coli uporabljajo umetno spojino z imenom aspartam, ki je sicer zelo razširjen v živilski industriji, med drugim to sladilo najdemo v žvečilnih gumijih. Ker je izredno sladek, se ga dodaja le v majhnih količinah.

Cola zero sugar | Avtor: Coca-Cola Coca-Cola

Aspartam so po naključju našli leta 1965, ko so iskali zdravilo za čir na želodcu. Sladilo pa je v preteklosti poskrbelo že za veliko kontraverznosti, saj ga uradne oblasti dolgo niso želele dovoliti zaradi indicev, da je pri poskusih na podganah povzročalo tumor, imelo pa naj bi še številne druge stranske učinke na človeka. V EU so večkrat potrjevali njegovo sprejemljivost v živilski industriji, dovoljena dnevna poraba aspartama v EU pa je danes 40 mg na kilogram telesne teže.

V dosedanji coke zero je bilo po dostopnih podatkih 58 mg aspartama v 25 ml pijače, v diet coke pa ga je precej več.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Snežinko 13:39 19.junij 2017.

    Brez skrbi, demenca pride kasneje, pri 60+... ;-)

  • Snežinko 13:38 19.junij 2017.

    Strup ali ne strup, zero verzijo sem pil trikrat: prvič, zadnjič in nikoli več! Je obupno zanič: sladka toliko, da se kar vleče, okus pa ogaben po pretirani vsebnosti aspartama...No, itak ti pretirani mehurčki meni ne ležejo preveč...občasno, nič več.

  • dchello 12:26 19.junij 2017.

    Saj ne vsebuje več aspartama, zdaj je not nutrasweet :) Geniji so aspartam zaradi veliko slabe reklame preimenovali ... Ampak strup ostaja strup in je na trgu že mnoga desetletja.