Svet
125 ogledov

Coca Cola zaradi zdravja spreminja recept

coca cola EPA
Vsak dan po grlu steče temna gazirana tekočina iz 1,6 milijarde pločevink in steklenic. Coca cola je najprepoznavnejša tržna znamka na svetu, a že vse od svojega nastanka ena najskrivnostnejših. Ta teden je bila primorana napovedati spremembo recepta, da bi pomirili vesti o vsebnosti snovi, ki da povzroča raka. Na udaru tudi Pepsi.

Družba Coca-Cola je priznala, da je zmanjšala vsebnost snovi 4-metilimidazola v pijači. Snov daje pijači značilno barvo, strogi zdravstveni strokovnjaki v ameriški zvezni državi Kalifornija pa so prišli do ugotovitve, da je kancerogerna. Študija, ki je trajala dlje časa, je ugotovila, da je dolgotrajna izpostavljenost snovi močno povečala možnost nastanka raka na pljučih pri laboratorijskih podganah.

Mejo spremljivosti snovi v hrani in pijači so kalifornijski strokovnjaki postavili na 29 mikrogramov, medtem ko je v pločevinki coca cole 140 mikrogramov te snovi. Medtem pa v ameriški zvezni agenciji za hrano menijo, da gre za pretiravanje, saj bi morala oseba popiti tisoč pločevink coca cole na dan, da bi dosegla nivo metilimidazola, ki je pri podganah povzročil raka.

V Coca-Coli sicer vztrajajo, da je raziskava precej dvomljiva, a so se vseeno ustrašili negativne kampanje in so vseeno napovedali zmanjšanje te snovi najprej v ZDA, sčasoma pa tudi drugod po svetu.

Pepsi Neameričanom obstoječ recept

Tudi drugi proizvajalci kol so se znašli pod enakimi pritiski. Drugi največji proizvajalec Pepsi je prav tako napovedal spremembo recepta, ki pa bo veljal le v ZDA. Evropski regulatorji namreč metilimidazola nimajo za kancerogeno snov. Potencialno je torej pepsi cola za evropske uporabnike nevarnejša kot za Američane, poroča Daily Mail.

Natančne sestavine poznata le dva

Coca cola je na police prvič prišla leta 1886, takrat pa so jo prodajali kot zdravilo za lajšanje glavobolov, histerije in melanhonije. Njen izumitelj Asa Chandler pa je bil bolestno previden, da recepta ni izdal nikomur, baje ga dolgo časa sploh ni nikamor zapisal. Tudi danes velja formula priljubljene gazirane pijače za eno največjih skrivnosti na svetu. Hkrati naj bi jo poznala le dva človeka, ki ne smeta nikoli potovati skupaj. Formula je sicer varno shranjena v nekem bančnem trezorju.

Komentarjev 1
  • anonimius 15:29 01.julij 2012.

    Dragi Žurnal,Takoj pod člankom imate povezavo do popolnoma enakega članka, ki ste ga samo objavili 9. marca.Čestitke za pogrevanje starih novic!