Svet
55 ogledov

Concorde bo spet letel

Concorde Reuters
Investitorji so v Club Concorde že vložili 219 milijonov evrov. Concorde naj bi poletel že leta 2019.

Neko združenje iz Velike Britanije načrtuje ponoven vzlet letala concorde, prvega potniškega letala, ki je letelo z nadzvočno hitrostjo. Po podatkih Cluba Concorde, v katerem so združeni oboževalci letala in nekdanji piloti, naj bi investitorji že potrdili, da bodo v projekt vložili 219 milijonov evrov. Omenjeni klub že več let zbira denar, da bi legendarno letalo po 12 letih spet dvignili v zrak.

Zgodovina letala concorde je sicer tragična. 25. julija 2000 je letalo kmalu po vzletu z letališča Orly v Parizu strmoglavilo. Umrlo je 113 ljudi. Tragedijo je povzročil kovinski delček, ki je predrl gumo letala, zaradi česar je na koncu prišlo do iztekanja kerozina in požara na letalu.

Leta 2001 je concorde spet poletel,  2003 pa sta letalski družbi Air France in British Airways ta tip letala spet prizemljili.

Investitorji načrtujejo, da bi concorde spet poletel leta 2019. Za 164 milijonov evrov bi radi od pariškega letališča Le Bourget kupili letalo in ga uporabljali za zasebne prevoze in letalske mitinge. Petdeset milijonov pa bodo vložili v drugo letalo in iz njega naredili restavracijo, v kateri bi stregli iste jedi, kot nekoč.

Komentarjev 1