Svet
77 ogledov

Conte dobil mandat, zdaj mora sestaviti vlado

Giuseppe Conte
Italijanski predsednik Sergio Mattarella je dosedanjemu premierju Giuseppeju Conteju podelil mandat za sestavo nove italijanske vlade.

Novo italijansko vlado bosta sestavljala Gibanje pet zvezd in Demokratska stranka. Giuseppe Conte je v nagovoru napovedal, da bo že danes začel pogovore s parlamentarnimi strankami.

"Predsednik republike je danes ob 9.30 v predsedniški palači sprejel profesorja Giuseppeja Conteja, ki mu je zaupal nalogo oblikovanja vlade. Conte je to sprejel," je po srečanju Mattarelle in Conteja potrdil generalni sekretar predsednikovega urada Ugo Zampetti.

Conte je v nagovoru po sprejemu pri predsedniku napovedal, da bo že danes začel pogovore s parlamentarnimi strankami, da bi oblikoval vladni program in svojo ministrsko ekipo. Čez nekaj dni se bo vrnil k predsedniku. Če bo kazalo, da mu ne bo uspelo sestaviti vlade, bi lahko Mattarelli tudi vrnil mandat.

Conte: "Nadoknaditi moramo izgubljen čas"

Nova vlada ne bo nadaljevanje dosedanje vlade gibanja in skrajno desne Lige, ki je vladala zadnjih 14 mesecev, je zatrdil mandatar. "To ne bo vlada 'proti', ampak vlada za modernizacijo države in za ljudi," je izpostavil. Zatrdil je, da želi iz Italije narediti pravičnejšo, konkurenčnejšo, bolj solidarno in vključujočo državo.

"Država doživlja zelo občutljivo obdobje in moramo kar se da hitro končati politično negotovost, ki je sprožila vladno krizo," je zagotovil. Napovedal je, da bo sprejetje proračuna za prihodnje leto prednostna naloga njegove vlade.

"Nadoknaditi moramo izgubljen čas, da bo Italija lahko znova igrala ključno vlogo (v Evropi), ki si jo ustanovna članica zasluži," je še povedal. Zavzel se je tudi za to, da Italija čim prej predlaga komisarskega kandidata.

Konec politične krize

Conte je mandat dobil, potem ko sta Gibanje pet zvezd in PD v sredo dosegla dogovor o oblikovanju vlade pod njegovim vodstvom. Vlado bosta morala potrditi oba domova italijanskega parlamenta.

V Italiji se s tem končuje politična kriza, ki jo je v začetku meseca sprožil notranji minister in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini z vložitvijo nezaupnice Conteju. Ta je pretekli teden po 14 mesecih na položaju odstopil, nakar je Mattarella začel pogovore o rešitvi krize.

Salvini: Bil sem jim trn v peti

Salvini je dejal, da je bila bodoča vlada pod vodstvom dosedanjega premierja Giuseppeja Conteja "rojena v Bruslju, da bi se znebili trna v peti Salvinija".

Povedal je še, da gre za "vladico, ki temelji samo na sedežih in je kratkega diha". Conteja je označil za prvega člana Demokratske stranke (PD), poročajo tuje tiskovne agencije. Salvini, ki je doslej vladal skupaj z gibanjem, je napovedal še, da se ne bo predal in da bo ponosno vodil opozicijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • majab 17:50 29.avgust 2019.

    Tihotapci migrantov odpirajo šampanjce.