Svet
21 ogledov

Costo Concordio bodo razrezali

Potapljajoča se Costa Concordia 21. januarja 2012
1/6
Reuters
Ladjo Costa Concordia, ki od januarja letos sloni napol potopljena ob otoku Giglia, bodo postavili pokonci, odvlekli v ladjedelnico in razrezali na koščke, so povedali predstavniki italijanske civilne zaščite in podjetja, ki bo opravilo dela.

Costa Concordia, ki je vzela 32 življenj, ne bo več plula. Dela odstranjevanja velike križarke se bodo začela kmalu in bodo trajala približno leto dni, stroški pa bodo znašali okoli tristo milijonov evrov. "Postopek, po katerem bodo odstranili 44.600 ton težko ladjo, bo vstopil v zgodovino ladijskega inženiringa," je za italijanske medije povedal.

Sicer morajo ladjo najprej očistiti in poskrbeti, da ne bi prišlo do onesnaženja morja. Zabojniki na obeh bokih ladje, polni zraka, bodo poskrbeli, da bo velikanka ostala na površju, potem pa jo bodo odvlekli v eno od italijanskih pristanišč.

"Ladja bo razrezana," je dejal Silvio Bartolotti, glavni direktor podjetja Micoperi. Predsednik ameriške družbe Titanium, ki je pri tem poslu del konzorcija z italijanskim Micoperijem, ki je zmagal na razpisu za odstranitev ladje, Richard Habib, je izrazil zadovoljstvo, da je ameriško podjetje vključeno v "neverjetno delo reševanja ladje Concordia" in da bodo delo opravljali tako, da bo vedno na prvem mestu varovanje okolja.

Komentarjev 1
  • Lavdan 21:14 18.maj 2012.

    In kako ti lahko ladja vzame življenje. Življenja jim je vzel idiot na komandnem mostu in bo zato tudi obsojen. Seveda tudi ladjo bodo za kazen razrezali.