Svet
4324 ogledov

Covid-19: Na Hrvaškem danes najbolj črni dan doslej

Hrvaška, Covid-19, Zagreb Epa Hrvaška, Covid-19, Zagreb
V Zagrebu skoraj tisoč novih okužb.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 2421 primerov novih okužb s koronavirusom, kar je največ doslej. V zadnjem dnevu je umrlo osem ljudi, je dopoldne sporočil štab civilne zaščite. Dnevno število na novo okuženih na Hrvaškem je v petek prvič preseglo 2000.

V bolnišnicah se zdravi 825 ljudi, od tega jih je 58 na ventilatorjih. V soboto so na Hrvaškem testirali 8520 ljudi, poročajo hrvaški mediji.

Največ novih okužb so zabeležili v Zagrebu, kar 976. Med drugim so okužbe zabeležili v treh zagrebških domovih za starejše, pa tudi v petih osnovnih in 12 srednjih šolah v hrvaški prestolnici.

Jutri z novimi ukrepi

Na Hrvaškem bodo v ponedeljek sprejeli nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Po poročanju portala index.hr bodo omejili število ljudi, ki se lahko zbirajo na javnih krajih, na 50 ali celo manj, prav tako bodo delodajalcem priporočili, naj čim več ljudi dela od doma. Prepovedali naj bi prodajo alkohola ponoči, gostinski lokali pa bodo lahko delovali najdlje do polnoči.

Načrtujejo tudi, da bodo po potrebi bolnike s covidom-19 nameščali tudi v zagrebško športno dvorano Arena, a ne tistih s težjo obliko covida-19.

Italija uvaja nove, zelo stroge ukrepe

Italijanska vlada uvaja nove ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki bodo začeli veljati v ponedeljek. Med drugim bodo morali bari in restavracije strežbo gostov zaključiti ob 18. uri. Zapirajo pa tudi kinodvorane, gledališča in športne dvorane. Po državi se medtem nadaljujejo nasilni protesti proti ukrepom.

V zadnjem času se sicer po državi vrstijo protesti proti ukrepom za zajezitev virusa. V petek zvečer so potekali v Neaplju, v soboto zvečer pa v Rimu. Protestniki so v soboto v prestolnici v policiste metali pirotehnične izdelke. Razbijali so tudi avtomobile in zažigali smetnjake. Italijanski mediji poročajo, da sta bila poškodovana najmanj dva policista, aretirali pa so najmanj deset protestnikov.

Tudi Madžari imajo rekord

Na Madžarskem so v zadnjem dnevu potrdili 3149 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ doslej v enem dnevu, kažejo podatki madžarskih oblasti. Umrlo je še 35 bolnikov s covidom-19. V madžarskih bolnišnicah je trenutno 2449 covidnih bolnikov, od tega jih 221 potrebuje umetno predihavanje.

Kljub temu da je epidemija na Madžarskem v polnem zamahu, se premier Viktor Orban še ni odločil za ponovno uvedbo izrednih razmer, ki so spomladi močno škodovale madžarskemu gospodarstvu. So pa zaprli meje za tujce. Poleg tega je od petka nošenje zaščitnih mask obvezno tudi na množičnih dogodkih na prostem, kot so nogometne tekme in demonstracije.

dezurni@zurnal24.si

 

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • miho 12:37 25.oktober 2020.

    Na 100000 prebivalcev še vedno manj okužb in mrtvih kot v Sloveniji. Kdaj boste začeli primerjati po št. okužb, mrtvih, ... na 100000 prebivalcev, ne pa samo gledati absolutne številke?