Svet
10845 ogledov

COVID-19: Zdravstveni tehnik razkriva tragične zadnje besede bolnika

Koronavirus v Franciji Epa
Najhujša stvar, ki jo je v 12 letih dela v bolnišnici doživel.

V ZDA je bilo do nedelje zvečer 555.398 okuženih s koronavirusom in 22.020 mrtvih. V najhuje prizadeti zvezni državi New York je bilo skoraj 190.000 okuženih in skoraj 9400 mrtvih, v mestu New York pa skoraj 103.000 okuženih in 6900 mrtvih. 

Medtem ko direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci razmišlja, da bi lahko maja v določenih delih države morda začeli odpravljati omejitve gibanja, a le, če bo na voljo dobro razširjeno testiranje za koronavirus, pa je po spletu zaokrožil zapis medicinskega tehnika Derricka Smitha, ki dela v bolnišnici v New Yorku.

Smith, ki v bolnišnici skrbi predvsem za okužene s koronavirusom, je na Facebooku delil zadnje besede, ki jih je slišal od bolnika. "'Kdo bo za to plačal?' Zadnje besede, ki jih nikoli ne bom pozabil. Odziv bolnika med dvema težkima vdihoma meni in moji ekipi, po tem, ko smo mu razložili, da ga moramo intubirati in priklopiti na respirator. Nato smo poklicali njegovo ženo, saj je bila to verjetno zadnja priložnost, da govori z njo, saj si veliko bolnikov od intubacije ne opomore. Situacija je daleč najhujša stvar, ki sem jo doživel v 12 letih. Nova oblika zlomljenega srca – slišati, da umirajočega pacienta skrbi zaradi stroškov zdravljenja. Ta država je neuspešna država,“ je zapisal Smith in dodal, da so države z javnim financiranjem zdravstva pri premagovanju pandemije veliko bolj učinkovite. 

Manj mrtvih, če bi prej ukrepali

Anthony Fauci | Avtor: Profimedia Profimedia

ZDA so tako prve na svetu po številu okuženih in po številu mrtvih, konca najhujšega pa ni videti kljub pozitivnemu javnemu razmišljanju Direktorja Nacionalnega inštituta za zdravje Faucija. Ta na primer ni mogel zagotoviti, da bo udeležba na splošnih volitvah 3. novembra varna.

Fauci je v nedeljo nastopil na več ameriških televizijah in dejal, da je previden optimist, ker je število hospitalizacij in sprejemov v intenzivno nego začelo upadati tudi v zelo prizadetih državah, kot je New York.

"Obstajajo znamenja, da se število novih okužb ne le izravnava, ampak tudi zmanjšuje," je dejal Fauci. Sam se je sicer znašel v težavah, ker je priznal, da bi lahko bilo okužb in mrtvih manj, če bi prej ukrepali.

"Bilo je veliko odpora zapiranju zadev v začetku leta," je dejal za CNN. Pri tem ni posebej imenoval ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je sploh sprva izrazito nasprotoval zapiranju gospodarstva.

Ko so Faucija vprašali, ali bi bilo mrtvih manj, če bi predsednik prej ukrepal, pa je odgovoril le, da zdaj pač je, kar je. New York Times je v nedeljo objavil daljši prispevek o tem, kako se je predsednik uvodoma upiral ukrepanju, ker ni zaupal strokovnjakom in javnim uslužbencem, ampak bolj svojemu občutku, da z virusom ne bo nič hudega.

Trumpova priporočila o omejitvi gibanja po ZDA potečejo 30. aprila. Ukrepe za omejitve gibanja in odpiranja gospodarstva bodo sicer sprejemali guvernerji zveznih držav, ki trenutno ne kažejo naklonjenosti določanja datumov odpiranja. Fauci je dejal, da bi lahko ponekod po ZDA, kjer jih pandemija ni zelo prizadela, začeli zagon gospodarstva, a poudaril, da bodo morali imeti pred tem dovolj testov.

Tako menijo tudi guvernerji, Trump pa še vedno zanika, da bi imeli v ZDA kakšen problem s pomanjkanjem testov. Meni celo, da široko splošno testiranje ni potrebno, ker velika območja ZDA niso hudo prizadeta in jih ne potrebujejo. A če bodo ukrepi na hitro odpravljeni, bi se ZDA lahko znašle nazaj na začetku.
 

Komentarjev 10
  • Avatar Zala
    Zala 16:42 13.april 2020.

    maresem 11:40 13.APRIL 2020. Ti pa tudi ne nabijaj nebuloz in kdo si ti, da bi ti verjeli? Navadna koza. ..................... .......... če, se ti še nisi zapustil iz svoje črede, je to tvoj problem. Preberi še kaj drugega razen ...prikaži večn plonk listka iz Trstenjakove.

  • DonnaFlick 14:28 13.april 2020.

    Google zdaj plačuje od 17000 do 22000 dolarjev na mesec za delo preko spleta od doma. Temu poslu sem se prridružil pred dvema mesecema in sem v tem prvem mesecu zaslužil 20544 dolarjev. Lahko rečem, da se je moje življenje ...prikaži več spremenilo - popolnoma na bolje! Poglejte, kaj počnem ................>>>>>>>>>> w­­w­­w.D­­­o­u­­C­­­a­s­­h.C­­­o­m

  • jjjaaannneeezzz 13:55 13.april 2020.

    V Ameriki, glede na stanje, sploh ni nekih hudo negativnih odzivov v novicah. Imajo še demokracijo?