Svet
155 ogledov

Cres: srne in ovce zaradi vročine umirajo

Živali na Cresu umirajo pred očmi plavalcev.
1/4
Pixsell
Srne, ovce, jeleni in košute na hrvaškem otoku Cres zaradi neznosne vročine in pomanjkanja pitne vode umirajo pred očmi plavalcev.

Zaradi dehidracije in izčrpanosti se tako zatekajo v morje in pijejo morsko vodo. Ta pa je zaradi prevelike vsebnosti natrija zanje usodna. Kljub pomoči tamkajšnjih prebivalcev, so izmučene živali, ki so se zatekle tudi na priljubljeno plažo Porozini, po treh dneh bolečin poginile.

Nekateri so tako živali nosili celo na svoje domove in jih hranili, veterinarji in člani Eko-centra Beli pa so jim prinašali vodo in jim dajali infuzijo. A vse skupaj je bilo zaman. Da so res trpele, je bilo mogoče slišati ob tamkajšnjih plažah, saj so na glas spuščale žalostne glasove, poroča 24sata.hr.

"S plaž smo sedaj umaknili že 12 košut in mladih jelenov ter nekaj divjih svinj in ovc. Hranijo se na odprtem in pijejo isto vodo. Ne spomnim se, da je bilo kdaj tako hudo," je dejal predstavnik društva Jaroslav Honjek.

Živali so se tudi danes spuščale na plažo in kljub temu, da jim ljudje nosijo vodo, to ni dovolj. Kopalci se medtem sprašujejo, zakaj nihče ne ukrepa.

Honjek ob tem pravi, da jim na otok prinašajo vodo in upa, da bodo otok kmalu zajele padavine. Po napovedih vremenoslovcev se bo to zgodilo že v nedeljo.

Veterinarji ob tem vse prebivalce in turiste prosijo, da naj živalim nosijo vodo in naj jim puščajo ostanke hrane.

Komentarjev 4
  • percolino 15:19 26.avgust 2012.

    ja saj.je tku.vazn da majo oni za zase.

  • boskre 11:01 26.avgust 2012.

    Točno tako, sam za odstrel pa za zdrahe so tale lovska društva. V glavnem sami zavaljeni zapitki, razen tistih nekaj poštenih in delovnih, ki jih pa na Cresu kot kaže ni.

  • Izudin 09:44 26.avgust 2012.

    Mislim, da bi se morala lovska društva organizirat in uredit napajališča. Samo oni bi samo streljali, povsod so enaki.