Svet
13 ogledov

Črna gora bo postala članica Nata

Nato sedež EPA
Zunanji ministri držav zveze Nato so sprejeli sklep, da Črno goro povabijo v zavezništvo. Sporočilo Rusiji: Nato se širi naprej.

"To je velik dan za mojo državo. Verjamem, da ga je tudi zaslužila," je dejal zunanji minister Črne gore Igor Lukšić. Prejeti vabilo v zavezništvo je po njegovih besedah "prava čast in privilegij". Črna gora tako po ministrovih besedah odpira novo poglavje, kar je priznanje za njena velika prizadevanja. Črna gora naj bi se Natu uradno pridružila na vrhu v Varšavi julija prihodnje leto. 

Rusija: Če boste vstopili v Nato, odstopamo od skupnih projektov

Povabilo Črni gori je še poslabšalo odnose med zavezništvom in Rusijo. Rusija bo, če bo Nato nadaljeval šitritev proti vzhodu, odgovorila s povračilnimi ukrepi, se je na novico o vabilu Črne gore v zavezništvo, odzval uradni Kremelj. Predsednik odbora za obrambo in varnost Viktor Ozerov pa je Črni gori zagrozil, da bo Rusija, če se Črna gora priključi zvezi Nato, ustavila vse skupne projekte. 

Rusija je že večkrat posvarila, da bi prilkjučitev Črne gore Natu ogrozila stabilnost  na Zahodnem Balkanu. Nato in Rusija sta zaradi dogajanja v Ukrajini odnose aprila lani popolnoma zamrznila. 

Množični protesti proti priključitvi

podgorica | Avtor: EPA EPA

Pridružitev zvezi Nato pa ima v Črni gori nizko javno podporo. Parlament je septembra sicer sprejel resolucijo, ki podpira pridružitev, oktobra pa so bili v Podgorici množični in tudi nasilni protesti proti odločitvi vlade Mila Đukanovića glede pridružitve Natu. Opozicija pred priključitvijo zahteva izvedbo referenduma. 

Rusija je že večkrat posvarila, da bi prilkjučitev Črne gore Natu ogrozila stabilnost  na Zahodnem Balkanu. Nato in Rusija sta zaradi dogajanja v Ukrajini odnose aprila lani popolnoma zamrznila. Povabilo Črni gori bi lahko še poslabšalo odnose med zavezništvom in Rusijo. 

Pred 16 leti Natove bombe na Črno goro

(Foto: Reuters) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Zveza Nato je leta 1999, ko je bila Črna gora še del Zvezne republike Jugoslavije, izvedla bombne napade na cilje jugoslovanske vojske. Poleg Črne gore si za članstvo v Natu prizadevata tudi Bosna in Hercegovina ter Makedonija. V zadnjem krogu šititve pred šestimi leti sta se zavezništvu priključili Albanija in Hrvaška. Srbija ostaja je tako edina država nekdanje Jugoslavije, ki ostaja močna zaveznica Rusiji. 

Komentarjev 12
  • Žurnalček 18:56 02.december 2015.

    Srbine , stali ti na žulj !

  • Žurnalček 18:54 02.december 2015.

    Prosrbski - srbski državljani ČG edini protestirajo in ne OPOZICIJA !!! Protestirajo tisti srbočrnogorci , ki ne morejo brez majke Rusije in to po komandi iz BG ! To je isto kot bi pri nas demonstrirala Južna brača , proti ...prikaži veči NATU - no saj so - zaradi lepše predstavitve javnosti se pa imenovali opozicija ! Demonstrirajo tisti , ki bi v Titinem času končali zaradi tega na Golem otoku ! Vsaka last vašem novinarju ! A je Srb ? Očitno je !

  • Presvetli 18:35 02.december 2015.

    Po mojem ni šanse,da gredo v NATO. Pol obale če ne vsa je v rokah Rusov,veliko je srbov kateri so tradicionalno na strani rusov.Če bo potrebno se bodo spet zgodili protesti kot pred mesecem dni.Daleč je še do junija,kjer bi ...prikaži več jih naj sprejeli v NATO.Do takrat bo še spodaj zanimivo.