Svet
6 ogledov

Črna gora in Makedonija priznali Kosovo

Srbski predsednik Boris Tadić je ogorčen. Žurnal24 main
Makedonija in Črna gora sta v četrtek zvečer uradno priznali Kosovo kot neodvisno državo. Po navedbah Beograda gre za izdajo.

Po poročanju tujih agencij je kosovski premier Hašim Tači izrazil zadovoljstvo: "V imenu Kosova se zahvaljujem in pozdravljam odločitev vlad dveh sosednjih držav, Črne gore in Makedonije, da priznata Kosovo." Po njegovih besedah bo odločitev okrepila mir, stabilnost in regijsko sodelovanje.

Makedonski zunanji minister Antonio Milošoski je sporočil: "Vlada se je odločila priznati kosovsko suverenost in integriteto." Makedonski parlament je z večino sprejel resolucijo, s katero je vlado v Skopju pozval k priznanju neodvisnosti Kosova. 
 
Po besedah Milošoskega je bila ta odločitev sprejeta v sodelovanju s črnogorskimi oblastmi. Makedonska diplomacija dodaja, da ne gre za odločitev proti nobeni državi, ker si Makedonija želi še naprej sodelovati s Srbijo.

Črna gora je priznala neodvisnost Kosova kljub nasprotovanju Srbije. Tadić je izrazil nestrinjanje. "Vlada Črne gore, države, s katero si želimo najboljših odnosov, je s tem korakom postavila pod vprašaj suverenost in ozemeljsko celovitost Srbije," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal srbski predsednik.

Na spletni strani črnogorske vlade je objavljena izjava, v kateri piše, da je bila odločitev sprejeta, potem ko so propadla vsa prizadevanja mednarodne skupnosti, da bi pogajanja med Beogradom in Prištino prinesla rešitev glede statusa Kosova.

Od 17. februarja do danes je kosovsko neodvisnost priznalo 50 držav, med njimi tudi Slovenija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.