Svet
17 ogledov

Črne lovke lovijo obalo

V podjetju British Petrolium, ki je lastnik potopljene naftne ploščadi, iščejo n Žurnal24 main
Iz cevi potopljene naftne ploščadi še vedno izteka 800 tisoč litrov surove nafte dnevno. Predstavniki podjetja British Petrolium obupano iščejo rešitev. Madež že objema obalo zvezne države Alabama.

Po poročanju tamkajšnjih medijev je naftni madež od obale ameriške zvezne države Alabama oddaljen le še nekaj kilometrov. Vlada je ribičem, ki so zaradi incidenta brez primere ostali brez dela, namenila denarno pomoč, in sicer v višini pet tisoč dolarjev.

Ekološka katastrofa neizogibna
"Čez tri mesece se začne sezona orkanov, kar pomeni, da nam madeža ne bo uspelo več omejevati s pregradami," je zaskrbljen zatrdil eden izmed okoljevarstvenikov.

Obupno iščejo rešitev
Poskus, da bi izlivanje nafte v Mehiški zaliv preprečili z namestitvijo ogromne kupole nad vrtino, ni uspel, so v nedeljo razočarano sporočili iz podjetja British Petrolium.

Ko so poskušali 98 ton težko kupolo namestili nad glavno cevjo, iz katere bruha nafta, so se na njej začeli nabirati hidratni kristali. Ti so zamašili tudi zgornji del kupol in s tem preprečili, da bi vanjo namestili cev, s katero bi nafto prečrpavali v tanker.

Ena od možnosti je, da bi kupolo poskušali segrevati in s tem preprečili nastanek kristalov, druga možnost pa je, da bi luknjo, od koder bruha nafta, zamašili s 450 ton težko konstrukcijo, poroča CNN.

800 tisoč litrov nafte dnevno
Vse od 20. aprila, ko je prišlo do močne eksplozije, dan kasneje pa se je naftna ploščad British Petroliuma tudi potopila, v morje izteka 800 tisoč litrov nafte dnevno. V nesreči je med drugim umrlo tudi enajst delavcev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.