Svet
12116 ogledov

Črne napovedi švicarskega epidemiologa

laboratorij COVID-19 koronavirus Epa
Da bi obdržali novi koronavirus pod kontrolo, bodo morali ljudje pod restriktivnimi ukrepi živeti še najmanj dve, če ne več let, meni švicarski epidemiolog.

Epidemiolog in strokovnjak za javno zdravje, ki v Švici vodi ekipo za boj zoper novi koronavirus, dr. Matthias Egger, je v pogovoru za časnik NZZ am Sontag menil, da se bo razširjeno cepljenje zoper novi virus začelo čez leto dni. Kljub temu je opozoril na številne prepreke.

Egger je tako med drugim opozoril, da za zdaj slabo poznamo virus in da bo morda razvoj varnega cepiva vendarle terjalo daljše časovno obdobje, kot se predvideva. Pri tem je izpostavil, da bodo ljudje še naprej morali nositi maske, spoštovati higieno in medsebojno distanco, da bi bilo širjenje virusa pod kontrolo. Ukrepi naj bi po njegovem mnenju trajali še najmanj dve leti, če ne več.

Pred predvidenim odpiranjem šol v Švici, 11. maja, je Egger sporočil staršem, da naj se ne bojijo, saj ne obstajajo natančno dokumentirani primeri, pri katerih bi otroci okužili starejše in skoraj nobenega primera medsebojne okužbe med otroci. „Na svetu je tri milijone primerov covida-19. Podatki kažejo, da otroci ne igrajo velike vloge pri širjenju virusa,“ je izpostavil epidemiolog, pri tem pa vendarle starše pozval, da natančno spoštujejo pravila.

Rahljanje ukrepov v Švici

V Švici, kjer so nekatere ukrepe omilili 27. aprila, bodo prihodnji teden odprli frizerske salone, vrtne centre in trgovine s tehničnim blagom. 11. maja pa bodo odprli še restavracije, muzeje, galerije, knjižnice in telovadnice.

Takrat se bodo lahko otroci vrnili v šole, vendar pa bo o tem odločal vsak kanton posebej. Od 11. maja lahko srednje šole in univerze znova organizirajo tečaje za do pet ljudi. Javni promet bo potekal po običajnem urniku, prav tako bodo lahko nadaljevali s treningi ljubiteljski in profesionalni športniki.

Koronavirus - UKC Ljubljana Slovenija Odlične novice, na ta podatek smo čakali od začetka epidemije!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • SonnyBlack 01:42 04.maj 2020.

    svicari ja...veleumi bojo take napovedi dajali ja...te pa bo ja...kaj te znajo toti...sir pa lesene bajte...pa z nakradenim gnarjem in zlatom iz druge svetovne vojne se duvat kak so oh in sploh...

  • Avatar Lammilera
    Lammilera 00:50 04.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • desyncx 18:06 03.maj 2020.

    Glede virusa natanko nihce ne ve, kaj se bo dogajalo v prihodnosti. Lahko, da bo cez nekaj mesecev vse vredu. Lahko pa pride do ponovnega izbruha, ker virus se lahko mutira. Upajmo, da vsaj elitam stopi virus na prste. Vazno ...prikaži več da ostanemo zdravi in zivi. Sam mislim, da z corono se zdalec nismo koncali.