Svet
10 ogledov

Črni scenariji grške krize

Grčija, protestniki, Akropola, delavci Žurnal24 main
Ameriška medijska hiša CNN je predstavila nekaj črnih scenarijev, do katerih lahko pripelje grška kriza.

Nekateri scenariji, o katerih ugiba CNN:

Množični dvigi denarja

Če Grčija bankrotira, ji bodo evropska gospodarstva verjetno odrekla vso nadaljno pomoč. Grška vlada bo ostala brez svežega denarja in brez možnosti zadolževanja.

V tem primeru bi se denarna izmenjava vrnila izključno na gotovino. Vsi bi tako želeli iz bank dvigniti svoj denar, ker pa banke vedno lahko naenkrat pokrijejo le del pologov, bi to pomenilo množični propad grških bank.

Izjemni varčevalni ukrepi

Grška vlada bi lahko zapravila le toliko, kolikor denarja je sposobna sama zbrati. To bi pomenilo velike reze v potrošnji. Potrebna bi bila množična odpuščanja; po mnenju analitika za CNN bi brezposelnost narasla na med 15 in 25 odstotkov.

Panika se razširi nad Italijo in Španijo

Če bi Grčija postavila precedan in zapustila evroobmočje, bi se investitorji prestrašili, da se lahko kaj podobnega zgodi tudi ostalim gospodarstvom v težavah, predvsem Italiji in Španiji. Zakaj bi kupovali obveznice v Evropskih državah, če ne bodo dobili nazaj ne denarja ne obresti, se za CNN sprašuje eden od analitikov.

Ta scenarij pa naj ne bi bil preveč verjeten, saj se pričakuje, da bodo močna evropska gospodarska storila vse, da do tega ne pride.

Globalna recesija

Če Grčija zapusti evroobmočje, lahko Evropa zapade v novo recesijo, menijo nekateri analitiki. Ob tem opozarjajo, da se bo ne glede na dogajanje v Grčiji Evropa že do konca leta znašla v blagi recesiji. Na tovrstne težave ne bi bila imune niti ZDA, ki v Evropo veliko izvažajo, znotraj Evroske Unije pa imajo okoli milijardo dolarjev neposrednih investicij in še 2,7 milijarde dolarjev drugih finančnih povezav z državami EU.

CNN zaključuje z mnenjem, da v kolikor Grčija za sabo ne bo potegnila drugih držav, hujših posledic svetovno gospodarstvo ne bi smelo občutiti.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 21:17 06.november 2011.

    Majhna po številu prebivalcev, parira v oborožitvi 7x večji Turčiji in to zato , ker ima svoje otoke 100m od Turške obale in 500 km od Aten. No zdaj , bodo pa Turki lahko samo z jahtami zavzeli svoj pripadajoči ...prikaži več pas 6 milj od svoje obale. Dost je blo hoštapleraja !

  • maneken 23:49 05.november 2011.

    ti si pa res en nergač

  • mirko 20:00 05.november 2011.

    Največji problem celega sveta je pogoltnost investitorjev, torej kapitalistov. Prav oni z svojimi pričakovanji po zaslužkih izposojenega denarja povzročajo v svetu gospodarsko krizo. Kapitalistični sistem si je na področju finančnega sistema izmislil bonitetne hiše, katere jim pomagajo izsiljevat obubožane narode ...prikaži veče po svetu, po principu vedno močnejšega zategovanja pasu in več dela. Tak sistem niti srednjeročno v svetu ne bo preživel. Grčija je samo ena od prvih žrtev takega sistema. Vse kar je CNN napovedal, da bi se lahko zgodilo v grčiji se bo v resnici tudi zgodilo, samo z razliko, da se bo to dogajalo v malo daljšem časovnem roku. Brezposelnost v grčiji se bo pa povečala celo več kot je napovedal CNN