Svet
4 ogledov

Črni skrinjici airbusa prelomljeni

Za zdaj še ni jasno, ali sta najdeni črni skrinjci airbusa A310 sploh uporabni. Žurnal24 main
Najdeni črni skrinjici letala airbus jemenske letalske družbe Yemenia Airways, ki je strmoglavilo v Indijski ocean, sta prelomljeni. Za zdaj ni jasno, ali bo iz njiju mogoče razbrati kakšne podatke.

Prvo črno skrinjico airbusa A310, ki je 30. junija pri Komorih strmoglavil v Indijski ocean, so našli v petek, drugo pa v soboto. Vendar sta se skrinjici med strmoglavljenjem letala razleteli. Zaščiteni del skrinjic z registriranimi podatki o letu je bil najden 200 metrov vstran od sledilne naprave, je sporočil Paul Louis Arslanian, direktor francoske Agencije za analize nesreč (BEA).

"Črni skrinjici sta že v Parizu, kjer bosta analizirani," je dodal. Po njegovih besedah za zdaj še ni jasno, ali bo podatke v poškodovanih skrinjicah sploh možno prebrati.

Arslanian pa ni želel neposredno odgovoriti na vprašanje, ali ne bi bilo smiselno odpraviti črne skrinjice, podatke o letih pa bi posredovali prek satelita. "Informacije je treba varovati. To, o čemer se pogovarjajo piloti, mora ostati zaupno," je dejal in pristavil, da "nima nobenega mnenja" o tem, ali bi bilo smiselno črne skrinjice nadomestiti s sateliti.

Strmoglavljenje airbusa A310 v Indijski ocean je od 153 potnikov na krovu čudežno preživela le ena deklica. Dva meseca po nesreči komorske oblasti ob pomoči jemenskih in francoskih strokovnjakov še preiskujejo širše območje strmoglavljenja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.