Svet
12 ogledov

Črnogorci: nad geje v razmerju 1:15

Spopadi s policijo nasprotnikov istospolno usmerjenih v Podgorici.
1/9
EPA
Med prvo parado ponosa v Podgorici, ki se jo je ob navzočnosti dva tisoč policistov udeležilo kakih sto podpornikov pravic homoseksualcev, so izbruhnili spopadi med policisti in okoli 1.500 nasprotniki parade.

Po zadnjih podatkih je bilo ranjenih 20 policistov, policija pa je pridržala 60 nasilnežev. Udeležence parade je policija evakuirala. 

Nasprotniki parade so uničevali izložbe trgovin, zažigali bakle in metali kamenje na policiste, ki so varovali udeležence parade, zato je policija uporabila solzivec in pendreke.

Na urgenco kliničnega centra v črnogorski prestolnici so zdravniki sprejeli 19 policistov, ki so bili lažje poškodovani, in enega s težjimi poškodbami. Med pridržanimi je 21 mladoletnikov.

Na ulicah Podgorice je parado poskušalo preprečiti okoli 1.500 nasprotnikov shoda. Ulice, po katerih je potekala parada, so policisti že zjutraj zaprli, za varnost udeležencev pa je skrbelo več kot dva tisoč policistov in pripadnikov posebnih enot. Nad črnogorsko prestolnico je v času parade krožil tudi helikopter.

Udeležence parade so po izbruhu spopadov iz središča mesta evakuirali s policijskimi vozili, saj je policija ocenila, da je to najprimernejši način, da jih spravijo na varno.

Predstavnik organizatorjev Danijel Kalezić je takoj po koncu parade dejal, da je zadovoljen. "LGBT-ljudje  v Podgorici od danes naprej ne bodo nevidni. Bojevali se bomo še naprej, dokler ne dosežemo popolne svobode."

Po Podgorici se je v tednu pred parado pojavilo več grafitov, usmerjenih proti homoseksualcem, organizatorji pa so prejeli tudi številne grožnje. Ostro nasprotovanje paradi je izrazila tudi srbska pravoslavna cerkev (SPC) v Črni gori in parado označila kot "brezsramen dogodek", organizatorje pa pozvala, naj jo odpovejo, je poročala nemška tiskovna agencija. 

Prva parada ponosa v Črni gori, ki so jo 24. julija organizirali v Budvi, se je prav tako končala z nasilnimi spopadi med nasprotniki parade in policisti.

Komentarjev 7
  • sivka 20:08 20.oktober 2013.

    joj, Tito se obrača v grobu, ko gleda kakšne so danes parade

  • tralala 18:55 20.oktober 2013.

    Ne zanima me, kaj pravijo zgoraj omenjeni. Še najmanj me pa zanima, kaj na to porečejo verujoči ljudje. Ljudje, ki verjamejo v bajke, povesti in basni. Gledam iz vidika humanosti in tolerance. Razumeš poanto? Močno dvomim.

  • siles 18:47 20.oktober 2013.

    In se mi smilijo tej policaji ker morajo zaradi dolžnosti dajati svoja življenja za te zabluzene duše...