Svet
56 ogledov

Croatia Airlines: Pilot na kavo, za krmilom učenec

Croatia Airlines Vecernji.hr
Pilot hrvaškega letalskega prevoznika je zapustil kokpit, za krmilom pa je ostal kopilot, ki je po informacijah Večernjega lista, še učenec. Pri Croatia Airlines so oba suspendirali in sprožili interno preiskavo.

Na Hrvaškem odmeva afera Croatian Airlines. Na letu iz Zagreba v London je pilot zapustil zapustil kabino in v njej pustil samega kopilota. Ta je po poročanju Večernjega lista, še učenec, ki se je šolal za pilota.

S tem sta pilot in kopilot po poročanju hrvaškega časnika kršila varnostni protokol, ki določa, da pilot ali kopilot ne smeta ostati sama v kokpitu. To pravilo je večina letalskih družb uvedla po tagičnem strmoglavljenju letala Germanwings. Marca leta 2015 je Andreas Lubitz na letu iz Barcelone v Düsseldorf načrtno zaklenil kapitana iz pilotske kabine in sam prevzel nadzor nad letalom. Kljub poskusu vdora v kabino in moledovanju kapitana je Lubitz mirno usmeril letalo v pobočje enega izmed vrhov v Alpah. Potniki in osebje so bili praktično v hipu mrtvi, zbiranje posmrtnih ostankov pa je trajalo tedne.

"Pravilo dveh" je vsem evropskim letalskim družbam priporočila tudi Evropska agencija za varnost v letalstvu.

Nepravilnosti na letu 30. oktobra iz Zagreba je javnost zaznala, po tem ko je kopilot, ki je ostal za krmilom sam na družbenem omrežju objavil videoposnetek, kako pilotira sam. Iz posnetka je slišen tudi oddaljen pogovor pilota v italijanščini, na koncu pa je v hrvaščini ta izrekel: "Dajmo, eno kavo sem."

Oba - kopilota kot pilota - je Croatia Airlines suspendirala, sporožili pa so tudi interno preiskavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.