Svet
28 ogledov

Croatia Airlines utrpel za milijon kun škode

Croatia Airlines Arpingstone / Wikipedia
Hrvaška letalska družba Croatia Airlines je objavila, da je samo v torek, prvi dan stavke pilotskega in kabinskega osebja, utrpela za milijon kun (135.000 evrov) škode. Do konca današnjega dne bo škoda, če se delavci ne bodo vrnili na delo, več kot še enkrat tolikšna.

Uprava Croatia Airlines vztraja pri načrtu prestrukturiranja, s katerim želi družbo rešiti pred stečajem, ki ji grozi zaradi dobre milijarde kun (133,5 milijona evrov) izgub.

Sindikati pilotskega in kabinskega osebja na drugi strani trdijo, da namerava uprava največ denarja privarčevati na njihovih plačah, potem ko so ostali štirje sindikati podpisali novo kolektivno pogodbo.

Stavka, ki jo nameravajo piloti in stevardese končati, ko bodo izpolnjene njihove zahteve o ohranitvi pravic iz prejšnje kolektivne pogodbe, pa zgolj zvišuje izgube hrvaške letalske družbe.

Sindikalne akcije so se po besedah vodstva Croatia Airlines začele, potem ko jim je od začetka leta uspelo na letni ravni znižati izgubo za pet odstotkov in zvišati prihodke za en odstotek.

Dodatne stroške med stavko imajo predvsem zaradi najema nadomestnih letal, posredno škodo pa trpijo tudi zaradi zamajanega ugleda družbe, kar je posebej slabo v luči prihajajoče glavne turistične sezone.

Uprava bi se lahko izognila stavki

V stavkajočih sindikatih trdijo, da se ne čutijo odgovorne za stanje v družbi. Prepričani so, da bi se uprava, če bi imela razumevanje za delavce, izognila dodatnim stroškom zaradi stavke.

Kot je danes izjavil podpredsednik sindikata pilotov Tomislav Gradišar, se v upravi družbe na različnih položajih izmenjujejo isti ljudje. Zato družbe ni mogoče rešiti, je ocenil Gradišar.

Croatia Airlines je morala zaradi stavke v torek odpovedati 24, danes pa 22 poletov. S tega naslova je morala 26 poletov opraviti z najetimi letali drugih letalskih družb. Potnike Croatia Airlinesa je v torek in danes prevažala tudi Adria Airways.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.