Svet
963 ogledov

"Čudež!" Boeing pristal v reki ...

Nesreča letalo Epa
Ameriško potniško letalo je med pristankom zdrsnilo z letališke steze in pristalo v reki.

Letalo boeing 737 s 143 potniki in člani posadke na krovu je v petek zdrsnilo z letališke steze in pristalo v bližnji plitvi reki. Huje poškodovan ni bil nihče. Nesreča se je zgodila v letalskem oporišču mornarice v kraju Jacksonville v ameriški zvezni državi Florida ob pristanku letala, ki je prišlo iz oporišča v Guantanamu na Kubi.

Na letalu je bilo vojaško osebje iz tega ameriškega vojaškega oporišča s člani družin, povzema STA.

Iz oporišča v Jacksonvillu so sporočili, da so vseh 136 potnikov in sedem članov posadke varno evakuirali z letala. Lokalna policija je sporočila, da so 21 odraslih odpeljali v bolnišnico, da pa ni nihče huje poškodovan. Nekaj so jih zaradi manjših poškodb oskrbeli na kraju nesreče.

Lahko bi bilo vse drugače

Na posnetkih je bilo videti letalo družbe Miami Air International, ki je deloma potopljeno v plitvi reki, a brez hujše škode. Na kraj so poslali več sto gasilcev in reševalcev. Ukvarjajo se tudi z nadzorom izteka goriva iz letala.

Vodja vojaškega letališča Michael Connor je med tiskovno konferenco relativno srečen zaključek nesreče označil za čudež. "Mislim, da gre za čudež. Nocoj bi bili lahko priča povsem drugačnega razpleta."

Vzrok nesreče še ni znan. Iz Boeinga so sporočili, da zbirajo podatke. Kdaj bodo letalo potegnili iz reke, v tem trenutku še ni znano. Ker pa je s pristajalnimi kolesi naslonjeno na rečno dno, ni nevarnosti, da bi se potopilo. 

Deset let od neverjetnega dogodka na Hudsonu

Dogodek delno spominja na Čudež na reki Hudson, ko so 15. januarja 2009 airbusu A320 takoj po vzletu z letališča La Guardia v New Yorku odpovedali motorji zaradi trka z jato ptic. Pilot Chesley Sullenberger je v brezizhodnem položaju s tvegano potezo uspel letalo usmeriti k reki Hudson in na njej pristati, ne da bi letalo ob tem razpadlo. S tem je pilot rešil vseh 155 potnikov in članov posadke. O dogodku je bil posnet tudi film.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.