Svet
54 ogledov

Čudež v Čilu: rešen že tretji rudar

Florencio Avalos je prvi rudar, ki je prispel na površje. (Foto: Reuters)
1/16
Žurnal24 main
Čilski reševalci so na površje potegnili že tri izmed 33 rudarjev, Florencia Avalosa, Maria Sepulveda in Juana Illanesa. Vsi so bili dobre volje in tako sproščeni, kot da ne bi bili pod zemljo 68 dni.

Svojci ujetih rudarjev so njegovo vrnitev na površje pozdravili z glasnim ploskanjem in vzklikanjem. Potek reševanja si preberite v tej povezavi.

Florencio Avalos je na površje prispel ob 5.12 po našem času in nemudoma objel sina in ženo ter navzoče reševalce in rudarje, preden so ga zdravniki odpeljali na pregled. Reševalna operacija se je nato nadaljevala, sicer malce drugače od napovedi.

Galerijo prvega reševanja si oglejte na tej povezavi.




Ob 6.10 je na površje prispel drugi rudar Maria Sepulveda. Takoj je objel svojo ženo in druge prisotne. Vsi so mu čestitali, Sepulveda pa je dejal, da mu največ pomeni to, da je spet na svobodi.

Čez dobro uro (7.12) pa so rešili že tretjega rudarja Juana Illanesa. Tudi ta ni mogel skriti veselja ob vrnitvi na svobodo.

Rudarji so od 5. avgusta ujeti v rudniku San Jose v puščavi Atacama, 500 kilometrov severno od čilske prestolnice Santiago de Chile. Od zunanjega sveta so bili povsem izolirani do 22. avgusta, nato pa so uspeli poslati sporočilo, da so še živi.

Še nikdar v zgodovini ni bil človek tako dolgo ujet na taki globini, reševalna akcija pa je najdaljša in najdražja v zgodovini rudniških nesreč.

Rudarje so ves čas oskrbovali z življenjskimi potrebščinami in jim pomagali preživeti dolge ure čakanja z raznimi zaposlitvami, omogočili pa so jim tudi redno komuniciranje s svojci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.