Svet
15 ogledov

Cunami sprožen, a nenevaren

Indonezijske oblasti so izdale opozorilo pred cunamiji, a so ga že preklicale. ( Žurnal24 main
Indonezijski otok Sumatra je davi stresel močan potres z magnitudo 7,8. 17 ljudi je bilo poškodovanih, porušilo se je več hiš, oblasti so izdale opozorilo pred cunamiji, a so ga že preklicale.

Tla so se stresla v pokrajini Aceh na severu Sumatre, ki je bila močno opustošena v katastrofalnem cunamiju leta 2004. Po dosedanjih podatkih je bilo poškodovanih zgolj 17 ljudi, je pa potres, ki je udaril ob 00.15 po srednjeevropskem času, med prebivalstvom povzročil paniko.

Številni prebivalci so iz strahu pred nevarnimi valovi zbežali z domov na obalnih območjih proti notranjosti, a so se razmere umirile, ko je indonezijska vlada opozorilo pred cunamijem umaknila že po slabih dveh urah. Zaradi potresa je v mestu Banda Aceh zmanjkalo elektrike, mobilno omrežje pa je kljub temu delovalo.

Cunami sprožen, a nenevaren
Kot je sporočil tihomorski center za opozorila pred cunamijem, je potres v vodah ob obalah Sumatre dejansko sprožil cunami, a ta ni bil uničujoč. Zaradi potresa na Sumatri je opozorilo pred cunamijem za Andamanske otoke izdala tudi Tajska, a ga je kmalu prav tako umaknila.

Potres leta 2004je bil z magnitudo 8,9 eden najmočnejših potresov zadnjih desetletij. V globinah pod morskim dnom se je aktivirala cona v dolžini okoli 1000 km. Navpični premik morskega dna je povzročil nastanek cunamija.

Tragedija, ki ne bo nikoli pozabljena
Spomnimo, da je dan po božiču leta 2004 jugovzhodno Indonezijo najprej stresel silovit potres, dobro uro kasneje pa je med turisti z vsega sveta priljubljene plaže zalil uničujoč cunami. Vodna masa je globoko v notranjost rušila vse pred sabo in terjala skupno kakšnih 250.000 življenj. Cunami je povzročil tudi ogromno gmotno škodo in vzel dom skoraj dvema milijonoma ljudem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.