Svet
15 ogledov

Cunamiji odnesli deset vasi

Po včerajšnjem potresu so ljudje prišli na ulice, kjer so čakali, ali bo res sle Žurnal24 main
Število potrjenih žrtev se hitro viša: cunami, ki je sledil potresu, je zahteval že najmanj 100 življenj.

 

Decembra leta 2004 so cunamiji, ki jih je povzročil potres več kot devete stopnje po Richterjevi lestvici, z žariščem ob obali Sumatre zahtevali več kot 226 tisoč življenj.

V potresu stopnje 7,7 po Richterjevi lestvici, ki je včeraj zvečer prizadel zahod Indonezije, je umrlo najmanj 100 ljudi.

Popotresni valovi, ki so bili visoki do tri metre, so po poročanju tujih agencij odnesli deset vasi na otočju Mentawai zahodno od Sumatre.

Opozorilo umaknili
Indonezijska agencija za potrese je sicer včeraj izdala opozorilo pred cunamiji, potem ko so pod morjem zahodno od otoka Sumatra zaznali potres več kot sedme stopnje po Richterjevi lestvici, a so opozorilo pozneje umaknili.

 

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Vulkan izbruhnil
Za nameček je v Indoneziji izbruhnil še Merapi. Že včeraj so oblasti evakuirale več kot 11.000 ljudi, ki so živeli na pobočju gore Merapi. Umrlo je najmanj 15 ljudi.

Pogrešani tudi tujci
BBC poroča, da poskušajo avstralske oblasti navezati stik z desetimi pogrešanimi avstralskimi jadralci. Iskanje in reševalno akcijo po poročanju britanskega medija sicer otežujejo slabe vremenske razmere.

Popolnoma opustošeno je tudi letoviščno mesto Macaronis na otoku North Pagai, kjer se zbirajo predvsem deskarji. Po nekaterih poročilih naj bi bilo letovišče povsem opustošeno, voda je porušila hiše, uničeni so čolni. 

Lokalne oblasti na otoku Mentawai iščejo pogrešane osebe in postavljajo zasilna prebivališča. "Menimo, da bodo ljudje potrebovali hrano in zatočišča. Zelo močno dežuje, močan je tudi veter," je dejal vodja lokalne policije Ronald.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.