Svet
8 ogledov

Curki urina ogrozili mir v Afganistanu

Uriniranje marincev v Afganistanu Reuters
Videoposnetek uriniranja ameriških marincev po truplih talibanov v Afganistanu, ki je včeraj šokiral svetovno javnost, je pristen, so potrdili v ameriški vojski. Dva "pogumneža" so že identificirali.

Zaradi poteka preiskave ameriška vojska javnosti noče sporočiti imen vojakov, šlo pa naj bi za pripadnike tretjega bataljona marincev, ki je od marca do septembra lani deloval na jugu Afganistana. Oba naj bi bila še vedno del enote.

39 sekund dolg videoposnetek, objavljen na spletni strani YouTube, prikazuje štiri vojake, oblečene v uniforme ameriških marincev, ki urinirajo na tri okrvavljena trupla v oblačilih, kakršna nosijo talibani. Vojaki se povsem jasno zavedajo, da jih snemajo.

Afganistan zahteva ostre kazni

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je že v četrtek zahteval od Washingtona, naj nečloveško dejanje ameriških vojakov ostro kaznuje. "Afganistanska vlada je globoko prizadeta zaradi tega videa, ki prikazuje ameriške vojake, kako so onečastili trupla treh Afganistancev," je v Kabulu sporočil Karzaj.

Posnetek je med drugimi predstavniki ZDA obsodil tudi ameriški obrambni minister Leon Panetta, ki ga je označil za skrajno obžalovanja vrednega, in napovedal, da bodo sodelujoči odgovarjali za svoje dejanje. Menil je tudi, da bi incident lahko ogrozil pogovore med ZDA, afganistanskimi oblastmi in talibani. Vseeno pa talibani, ki zadnje tedne kažejo pripravljenost na pogovore z uradnimi oblastmi in Američani, sporočajo, da videoposnetek ne bo ogrozil stikov.

V Afganistanu je okoli 20 tisoč ameriških marincev, večinoma v nemirnih južnih pokrajinah Helmand in Kandahar. Skupno je v državi pod Hindukušem okoli sto tisoč ameriških vojakov in še okoli 30 tisoč vojakov iz ostalih zavezniških držav.

Komentarjev 4
  • privat 07:27 14.januar 2012.

    naši vojaki ne predstavljajo nič boljšega kakor na slikah ti američani...poznam par vojakov ,ki nosijo naše uniforme in lahko vam zagarantiram ,da njihove izjave,nagnjenost,miselnost predstavljajo isto kakor to na sliki..vojska rabi,ustvarja ,nagrajuje debilnost,ne človečnost,zverinstvo itd...

  • reider 00:02 14.januar 2012.

    Hja načelo,ki se ka lahko poskušaš držati, a 100% pa to nemoreš izvesti. Nekomu ali nečemu boš storil krivico če želiš ali nočeš.LP

  • 1111 16:11 13.januar 2012.

    ...ponos američanov...zakaj jih ljudje ne marajo?