Svet
2569 ogledov

Čustveno slovo od Britancev: Jok, 'hip, hip, hura' in 'arrividerci'

Plenarno zasedanje o brexitu v Bruslju
1/15
Epa
Evropski parlament potrdil brexit, čustveno slovo od Britancev.

Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju v Bruslju po čustveni in na trenutke burni razpravi potrdil sporazum o urejenem izstopu Združenega kraljestva iz EU. Pred glasovanjem o zgodovinski odločitvi so v razpravi odmevali izrazi žalosti ter zagotovila, da bodo pogrešali Britance in da bodo ostali dobri prijatelji.

Evropski poslanci so sporazum potrdili s 621 glasovi, 49 jih je bilo proti, 13 pa je bilo vzdržanih. Po glasovanju so zapeli staro škotsko pesem slovesa Auld Lang Syne.

To je skoraj zadnje dejanje pred brexitom, ki se bo zgodil v petek opolnoči. Sporazum morajo namreč potrditi še članice unije s kvalificirano večino, a to je res zgolj še formalnost.

"V agoniji slovesa se zavemo globine ljubezni"

"Le v agoniji slovesa se zavemo globine ljubezni," je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v razpravi citirala angleško pisateljico George Eliot. "Vedno vas bomo imeli radi. Ne bomo daleč. Naj živi Evropa," je še izpostavila.

Plenarno zasedanje o brexitu v Bruslju | Avtor: Epa Epa

Von der Leynova je sicer spomnila tudi na neomajno stališče sedemindvajseterice, da je britanski dostop do trga EU sorazmeren s stopnjo britanske usklajenosti z evropskimi pravili, kar je vznemirilo brexitovce v plenarni dvorani, ki so odločno proti kakršnemu koli usklajevanju s pravili EU.

Predstavnik parlamenta za brexit Guy Verhofstadt je opozoril, da je brexit poraz unije, ki se mora naučiti svojo lekcijo: potrebna je korenita reforma unije. To po njegovih besedah pomeni unijo brez izvzetij in brez rabatov.

Sicer pa je bilo v čustveni in zgodovinski razpravi iz štirih največjih, proevropskih političnih skupin v parlamentu slišati številne izraze obžalovanja in žalosti, nekateri britanski evroposlanci, ki ne sodijo med brexitovce, so bili na robu solz.

Britanka evroposlanka se je razjokala

Britanska evroposlanka iz vrst Zelenih Molly Scott Cato se je na koncu svojega zadnjega nagovora na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta razjokala, čemur so sledili bučen aplavz in objemi kolegov.

Plenarno zasedanje o brexitu v Bruslju | Avtor: Epa Epa

Vsi sicer niso delili žalosti in solz. V skrajno desni skupini Identiteta in demokracija so izpostavili: "Kakšno čudovito popoldne. Kakšen srečen dan."

Prvi brexitovec Nigel Farage, ki je na dopoldanski novinarski konferenci naštel Dansko, Poljsko in Italijo kot tri najverjetnejše kandidatke za odhod iz unije, je izrazil prepričanje, da bo brexit začetek konca "nedemokratičnega" evropskega projekta.

"Hip hip hura"

Nato so brexitovski evroposlanci pomahali v slovo z britanskimi zastavami, vzkliknili "hip hip hura" in odšli iz dvorane. Preostali britanski evroposlanci pa so večinoma nadaljevali čustvene zadnje nagovore. Mnogi so izpostavili, da bodo glasovali proti ločitvenemu sporazumu.

Evropski poslanci iz Slovenije Romana Tomc, Tanja Fajon in Franc Bogovič so ob glasovanju o ratifikaciji sporazuma o brexitu opozorili na posledice izstopa Združenega kraljestva iz EU.

Plenarno zasedanje o brexitu v Bruslju | Avtor: Epa Epa

Tomčeva (EPP/SDS) je poudarila, da bodo posledice brexita čutili tako v EU kot v Veliki Britaniji in da država, ki zapusti EU, ne more imeti enakih pravic kot članice. "Velika Britanija tako ne more računati na ugodnosti, ki jih je imela, ko je bila del EU, na drugi strani pa bo razbremenjena obveznosti," je dodala.

Fajonova (S&D/SD) odhod Združenega kraljestva iz EU obžaluje ter meni, da gre za posledico neodgovornega populizma, lekcijo pa bomo plačali vsi. Izrazila je upanje, da bosta Bruselj in London v prehodnem obdobju sklenila konstruktiven dogovor o prihodnjih odnosih, za katere si želi, da bi čim manj opazno posegli v vsakodnevno delovanje EU in življenje državljanov.

"Brexit je poraz za vse, tu ni zmagovalca"

"Brexit je poraz za vse, tu ni zmagovalca. V naslednjih 11 mesecih mora prevladati razum, da sklenemo dober dogovor o bodočem sodelovanju," pa je tvitnil Bogovič (EPP/SLS).

Plenarno zasedanje o brexitu v Bruslju | Avtor: Epa Epa

Glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier je po glasovanju o brexitu opozoril, da je treba sporazum, ki omogoča urejeno ločitev, zdaj tudi izvesti, zlasti zagotoviti pravice državljanov in ohraniti mir na irskem otoku. Nagovor je končal z besedami, da Združenemu kraljestvu resnično in iskreno želi vse dobro.

Predsednik parlamenta David Sassoli pa je dejal: "Britanski prijatelji, v italijanščini je 'adio' preveč končna beseda, zato bom dejal le 'arrivederci'." Na svidenje torej, ne zbogom.

Poslavlja se 73 britanskih poslancev

Z brexitom se poslavlja 73 evropskih poslancev iz Združenega kraljestva. Število evropskih poslancev se sicer zmanjša s 751 na 705. 27 sedežev se namreč porazdeli med štirinajst članic unije, ki so sedaj preslabo zastopane glede na njihovo velikost. Preostalih 46 sedežev pa ostaja kot rezerva za prihodnje širitve ali za primer uvedbe nadnacionalnih list.

Za odhajajoče britanske evroposlance veljajo enaka pravila kot za vse druge evropske poslance ob koncu mandata. Vrniti morajo izkaznice in izprazniti pisarne. Medtem ko so se od pisarn v Strasbourgu že poslovili, lahko v Bruslju to storijo do 7. februarja. Pridobijo lahko tudi posebne izkaznice za bivše evroposlance.

Plenarno zasedanje o brexitu v Bruslju | Avtor: Epa Epa

Z brexitom bodo v parlamentu z vidnih mest odstranili vse britanske zastave. Te se selijo v protokolarno službo za prihodnjo uporabo v primeru visokega britanskega obiska. Ena od njih pa bo romala v bližnji muzej, Hišo evropske zgodovine, kjer bo, kot pojasnjujejo v parlamentu, pričala o tem "nesrečnem delu zgodovine EU".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
 • kapibara 09:41 30.januar 2020.

  Ona sami prostovoljno ven.. vse ostale bodo pa ob razsutju eu zabrisali ven..Nemci so rekli da se bode to zgodilo tam nekje 2040 leta..

 • Kmodri 08:53 30.januar 2020.

  Itak so imeli same privilegije v EU.

 • Avatar vec
  vec 01:36 30.januar 2020.

  PRAUFO, to se ne bo zgodilo, garant, UK je tolk časa drekljala da ji je uspelo zadržat kr nekaj pravic ki jih imajo samo EU države. mal se pozanimaj.