Svet
74 ogledov

Čutijo do –50 stopinj

Polarni mraz v ZDA
1/6
Reuters
Severna Amerika in Kanada se treseta pri rekordno mrzlih temperaturah.

"Nizke temperature, ki jih pričakujemo še ves teden, niso zgolj neprijetne, gre za veliko nevarnost za zdravje," je polarni mraz na severozahodu ZDA komentiral Bechara Choucair, komisar chichaškega oddelka za javno zdravje. Hudemu mrazu izpostavljena koža bi lahko utrpela ozebline v le petih minutah, opozarjajo strokovnjaki.

Deli ZDA in Kanada se pripravljajo na rekordno nizke temperature, ki so posledica udarcev arktičnega piša. Polarni vrtinec potiska arktični zrak južneje kot običajno, zato so na ameriškem srednjem zahodu najnižje temperature v dveh desetletjih. Zaradi mrzlega vetra so v Duluthu v Minnesoti "občutek mraza" izmerili pri kar minus 50 stopinjah Celzija.

 Snežne nevihte so območja že prekrile s 60-centimetrsko snežno odejo. V nekaterih državah so zaprli parke in šole – v Minnesoti so se za tak ukrep odločili prvič v zadnjih 17 letih – preložili so več kot 7.500 letov in jih 3.500 odpovedali. V zadnjih dneh naj bi zaradi hudega mraza in snežnih neviht umrlo 16 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.