Svet
35 ogledov

Cvetlične aranžmaje v Vatikanu urejala Slovenca

Jaslice v Vatikanu
1/3
EPA
Pri urejanju cvetličnih aranžmajev sta prvič sodelovala tudi slovenska cvetličarja.

Kot navaja portal RTV Slovenija MMC, je ureditev bazilike sv. Petra letos nekaj posebnega tudi za Slovenijo, saj sta pri oblikovanju cvetnih aranžmajev sodelovala slovenska cvetličarja, profesorja Biotehniškega centra iz Naklega Peter Ribič in Sabina Šegula. Doslej sta trikrat sodelovala pri velikonočnem krašenju, letos prvič za božič.

Slovenska cvetličarja sta izdelala tudi cvetlični aranžma, ki bo krasil balkon na baziliki sv. Petra, s katerega bo papež Frančišek na božič podelil tradicionalni blagoslov urbi et orbi. Deset vatikanskih cvetličarjev ter slovenska so za baziliko pripravili aranžmaje v belih in zlatih barvah - če bi jih postavili v vrsto, bi bila ta dolga 80 metrov. Okrasili so oltar, polkrog pred njim in Berninijeve stebre. Cvetje prihaja z Nizozemske in iz italijanske dežele Apulije, delo pa je trajalo štiri dni, je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Rima Mojca Širok.

Slovesnosti so se začele

Jaslice v Vatikanu  | Avtor: EPA EPA
V Vatikanu so se popoldne sicer začele božične slovesnosti, ki jih bo prvič v vlogi poglavarja Rimskokatoliške cerkve vodil papež Frančišek. Na Trgu sv. Petra so odkrili tradicionalne jaslice, ki so tokrat posvečene prvemu papežu iz Latinske Amerike. Papež Frančišek bo kasneje zvečer v baziliki sv. Petra vodil svojo prvo polnočno mašo.

Jaslice, ki jih je v naravni velikosti izdelal rokodelec Antonio Cantone iz Neaplja, so odprli za javnost ob znani pesmi iz Neaplja O Sole Mio.

Rokodelec je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je z jaslicami želel izraziti skromnost novega papeža, in da je tako dal večji pomen skromno oblečenim navadnim ljudem v tradicionalnem prizoru Jezusovega rojstva.

Papež bo kasneje, ob 21.30, v baziliki sv. Petra vodil svojo prvo polnočno mašo.

V sredo pa bo imel še prvič tradicionalni blagoslov mestu in svetu urbi et orbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.