Svet
12 ogledov

Cvetoče leto za afganistanski opij

Napori zadušiti proizvodnjo in trgovino z mamili nimajo velikega učinka. Žurnal24 main
Proizvodnja makovih glavic, iz katerih se pridobiva opij, se bo letos v nasilnih provincah južnega Afganistana še povečala, ugotavlja letno poročilo Združenih narodov.

Čeprav Urad za droge in kriminal pri ZN na osnovi intervjujev, ki jih je opravil v 500 afganistanskih vaseh, ugotavlja, da skupaj letošnja letina ne bo presegla lanskega rekorda, ta kljub temu vzbuja skrbi. Proizvodnja opija se bo po napovedih močno zvišala v nekaterih provincah na jugu države. Najbolj problematični sta provinci Nimroz in sosednji Helmand, kjer še zmeraj pridelajo polovico vsega opija v državi.

Več pokrajin bi lahko razglasili za provinco brez maka, če bi uspeli izvršiti program izkoreninjenja te rastline v varnejših delih države, opozarja ZN. Uspeh je delo kampanj, ki pozivajo k uničenju letine, ko rastline poleti vzklijejo. Številni traktorji na toplejšem, a tudi nevarnejšem jugu države so že v polni pripravljenosti, da se poženejo nad makove glavice. A uspeh bo polovičen, saj so nadzor nad ogromnimi površinami puščave spet zavzeli oboroženi uporniki, ki v sodelovanju s koruptivnimi lokalnimi oblastmi onemogočajo varno uničenje pridelka.

Uradom, ki se bojujejo proti mamilom, dodatne sive lase povzročajo opozorila, da bo letošnje leto prijazno tudi do marihuane, katere proizvodnja naj bi letos narasla. A puške ne bodo kar tako vrgli v koruzo. "S splošnim stanjem nismo zadovoljni, a se vsaj umirja," je dejal eden od britanskih borcev proti mamilom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.