Svet
9 ogledov

Da bi jih rešili, morajo shujšati

1/5
Žurnal24 main
33 v rudniku zajetih rudarjev naj bi mirno sprejelo vest, da bodo pod zemljo ostali do božiča.

Vodja skupine preživelih rudarjev je Luis Urzua, šef izmene na dan, ko se je zgodila nesreča. Kot poročajo lokalni mediji, je dolga leta delal kot trener lokalnega nogometnega kluba. Njegove motivacijske spretnosti naj bi bile odločilnega pomena ob zajetju 33 rudarjev.

Zajeti rudarji so sicer stari od 19 do 64 let, največ jih je v dobi od 40 do 64. Vsi so čilskega rodu razen 24-letnega Bolivijca, ki je v rudniku začel delati le pet dni pred nesrečo. Med njimi je tudi nekdanji profesionalni nogometaš, ki je s svojim klubom Cobresal celo osvojil lovoriko državnega prvaka.

V jamo mu je pismo poslala njegova hčerka Carolina; v njem se šali, da mu bo ta situacija pomagala, da si povrne svoj atletski videz. Rudarji bodo namreč – da jih bodo lahko uspešno rešili po ozkem predoru – vsi po vrsti morali najprej shujšati. Tudi najmlajši, komaj 19-letni rudar, je ravno pred dvema mesecema postal oče.

V jamo tudi antidepresivi
Kot smo že poročali, so reševalne ekipe oklevale z vestjo, da bodo morali v jami ostati do božiča, saj so se bale njihove psihične reakcije. Vest so jim vendarle sporočili in – kot je povedal čilski minister za zdravje – so jo sprejeli mirno.

"Kljub temu obdobje žalosti, depresije in fizične slabosti za 33 pod zemljo ujetih rudarjev šele sledi," je dodal zdravstveni minister Haime Manalih in povedal, da jim bodo v jamo poleg ostalih zdravil pošiljali tudi zadostno količino antidepresivov.

S pomočjo posebne strokovne ekipe naj bi rudarje v jami spodbujali, jim pomagali vzdrževati psihično kondicijo in tudi fizično, saj bo njihovo reševanje po predoru, širokem 66 centimetrov, terjalo določeno mero kondicije.

Reševalno akcijo naj bi začeli 18. septembra, ko je v Čilu nacionalni praznik. Najprej morajo ojačati predor in ostale tehnične rešitve za njihovo vrnitev iz jame. Ta naj bi bila zagotovo pri koncu do božiča, je ponovil minister za zdravje. Zajetim rudarjem je v jamo sporočil, da jih zagotovo ne bodo pustili na cedilu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.