Svet
11 ogledov

Da se grški scenarij ne ponovi

Bodo glave EU pri zagotavljanju finančne stabilnosti evroobmočja bolj usklajene Žurnal24 main
Voditelji Evropske unije dosegli dogovor o vzpostavitvi stalnega kriznega mehanizma.

Krizni mehanizem naj bi zagotavljal stabilnost na območju evra. Dogovor so voditelji Evropske unije davi dosegli soglasno.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy pa mora preučiti sodelovanje držav pri odločanju na ravni EU glede gospodarske in denarne unije v primeru resnih groženj stabilnosti evra kot celote.

Nič več ne bo odločal parlament
Na vrhu v Bruslju so se tudi dogovorili o nekaterih spremembah Lizbonske pogodbe. Te se nanašajo na poenostavljen sistem spreminjanja pogodbe, po novem bi bila za spremembe dovolj oglasna pritrditev voditeljev držav in vlad. Tako bi se izognili težavam, ki so nastale pri ratifikaciji pogodbe in so njeno sprejemanje močno zavlekle.

Potrdili so priporočila za okrepitev fiskalne discipline in konkurenčnosti in za bolj usklajeno načrtovanje nacionalnih proračunov in reformnih programov. 

Na pobudo Nemčije in Francije so se odločili tudi za preučitev vprašanja pravice do sodelovanja pri odločanju o zadevah, povezanih z Ekonomsko in monetarno unijo, in sicer v primeru resnih groženj stabilnosti območja evra. A si za to niso zadali nobenega roka.

V izogib polomiji
Dvodnevni vrh so sklenili danes. Razpravljali so tudi o bližajočih se mednarodnih vrhunskih srečanjih in podnebnem vrhu v mehiškem Cancunu. Decembra se želi Unija predvsem izogniti fiasku, ki se je zgodil na podnebnem vrhu lani v Köbenhavnu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.